Langer werken houdt vrouwen thuis

Om de productiviteit op peil te houden moeten we langer gaan werken. Terug naar de 40-urige werkweek! roepen minister Brinkhorst en werkgeversvoorman Jacques Schraven. Critici vrezen dat dit de arbeidsparticipatie van vrouwen niet ten goede zal komen.

Marianne Wilschut

AMSTERDAM - ,,De oproep om langer te gaan werken zal vrouwen eerder afschrikken om te gaan werken dan stimuleren,” vreest Joan Ferrier, directeur van E-Quality, een expertisecentrum op het gebied van vrouwenemancipatie. ,,Je ziet nu al dat vrouwen sneller geneigd zijn om te stop-pen met werken als kinderopvang en verlofregelingen niet goed zijn geregeld.”

,,Volgens de emancipatiedoelstellingen moet 60 procent van de vrouwen in 2010 economisch zelfstandig zijn. In 2000 was dat nog 38 procent. Het trekken aan langer werken zal daar geen positieve uitwerking op hebben. Alleen als de overheid en werkgevers investeren in kinderopvang en betaalde verlofregelingen zal dat de participatie van vrouwen en de productiviteit ten goede komen”, zegt Ferrier.

Bij de vrouwenbond van de FNV zijn ze het daarmee eens. Toch liggen de spandoeken er nog niet klaar om te gaan protesteren.

,,Dit soort plannen zijn luchtballonnen die toch niet doorgaan”, weet voorzitster Tineke van der Kraan. ,,Er wordt veel geroepen zonder dat daarbij een visie hoort van hoe de samenleving er over pakweg tien, twintig jaar uit hoort te zien”, vindt de vakbondsvrouw. ,,De maatschappij is nog steeds niet ingesteld op mensen die arbeid en zorg moeten combineren. Van het postkantoor en het gemeentehuis tot de kinderopvang en verlofregelingen aan toe. Zolang de samenleving niet flexibeler wordt zal de arbeidsparticipatie van vrouwen niet toenemen.”

Met die oproep voor meer flexibiliteit is Van der Kraan aan het goede adres bij Lans Bovenberg, econoom aan de universiteit van Tilburg en architect van de zogenaamde Levensloopregeling. Hij is echter geen verklaard tegenstander van langer werken. ,,De maatschappij heeft binnenkort veel behoefte aan arbeid. Zo zullen er in de zorg extra mensen nodig zijn.”

In bepaalde levensfases is het geen probleem om 40 uur te werken, denkt Bovenberg. ,,Twintigers die nog geen kinderen hebben, bijvoorbeeld, maar ook mensen waarvan het kroost het ouderlijk huis verlaat. In andere fases is het lastiger om langer te werken. Als de werkgevers en werknemers daar een flexibele oplossing voor weten te vinden dan zal de productiviteit stijgen.”

Bovenberg vindt het dan ook jammer dat die flexibiliteit niet meer benadrukt wordt in de oproep van de overheid en het bedrijfsleven. Ook de afwijzende reactie van de vakbonden draagt volgens hem niet bij aan een oplossing van het probleem. ,,Werkgevers en werknemers moeten samen moderne arrangementen gaan bedenken zodat mensen die het een periode rustiger aan doen daarna makkelijker de draad weer kunnen oppakken.”

Een woordvoerster van werkgeversorganisatie VNO-NCW bestrijdt dat hun plannen de arbeidsparticipatie van vrouwen zou ondergraven. ,,Natuurlijk hoeft niet iedereen 40 uur te gaan werken. Er wordt heel veel in deeltijd gewerkt, maar dat zijn vaak maar weinig uren. Als dat aantal wordt vergroot zijn wij allang tevreden. Het maakt ons niet uit of het werk door mannen of vrouwen gebeurt zolang er in totaal maar meer wordt gewerkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden