Langer psychiatrische hulp bij autisme en tourette

Mensen met autisme en gilles-de-la-tourette kunnen toch langer dan een jaar psychiatrische hulp vergoed krijgen.

Dat blijkt uit een concept-rapport over de geestelijke gezondheidszorg van het College voor Zorgverzekeringen. In een eerdere versie, die veel stof deed opwaaien, adviseerde het CvZ onder meer de behandeling van deze chronische patiënten niet langer dan een jaar te vergoeden.

Ook op andere punten slaat het college, dat het kabinet adviseert over het basispakket in de zorgverzekering, een gematigder toon aan. Het standpunt dat psychiatrische behandeling van ziektes met een lichamelijke oorzaak niet vergoed mag worden, is verdwenen uit het concept.

Preventieve behandeling door de huisarts van mensen met risico op depressie, angststoornis en alcoholverslaving blijft vergoed - in de vorige versie hield het CvZ nog de mogelijkheid open om dit te schrappen. Voor kinderen met een stoornis als gevolg van mishandeling of seksueel misbruik moeten volgens het college zelfs de vergoedingen in het pakket worden uitgebreid.

Het adviesorgaan houdt wel vast aan het standpunt dat behandeling in de gespecialiseerde GGZ voorbehouden moet blijven aan mensen die een psychische stoornis hebben. Alleen psychische klachten zijn daarvoor niet genoeg.

Voor patiënten met alleen psychische klachten moet behandeling door de huisarts of de zogeheten eerstelijns-psycholoog, een lichtere en goedkope variant, voldoen. Op die manier moeten de oplopende kosten van de GGZ in de hand gehouden worden, aldus het concept-rapport.

Het advies is rondgestuurd naar partijen in het veld en zal half juni definitief worden vastgesteld door het college. (

trouw

)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden