Langer (en gelukkiger) leven door kerkbezoek

Dat veel gelovigen kracht putten uit hun religie is een feit, maar dat geloven ook aantoonbaar je leven kan verlengen is nieuw.

Onderzoekers van Harvard doken in data die gedurende twintig jaar waren verschaft door 75.000 blanke, christelijke verpleegsters. Elke twee jaar werd de vrouwen gevraagd naar hun levensstijl en gewoontes, om de vier jaar naar hun geloofsbeoefening.

Wat bleek? Vrouwen die meer dan één keer per week plaatsnemen in de kerkbank, hadden 33 procent minder kans te overlijden dan vrouwen die nooit een gebedshuis bezoeken. Ook leefden frequente kerkbezoeksters langer, vijf maanden gemiddeld. Voor vrouwen die wekelijks de kerk bezoeken lag de kans op sterven een kwart lager, en was er ook een verminderde kans op kanker (21 procent minder) en hart- en vaatziekten (27 procent).

Kerkelijke vrouwen lijken volgens het onderzoek dus niet alleen een gezonder, maar ook een gelukkiger leven te leiden. Ze zijn minder depressief en voelen zich eerder gesteund. "Kerkgang helpt mensen een optimistischere en hoopvollere kijk op het leven te geven", zegt Tyler VanderWeele, een van de onderzoekers, in vakblad JAMA Internal Medicine over de resultaten.

Danken de vrouwen hun gezondheid echt aan hun kerkbezoek? Volgens Jos Pieper, bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid aan de Universiteit van Tilburg, kan de hechte gemeenschap van een kerk een belangrijke rol spelen in het fysieke en geestelijke welzijn. "Kerkbezoekers zijn trouw, sterk geïntegreerd en hangen vaak een bepaalde levensstijl aan die gezonder is dan andere. Ze drinken bijvoorbeeld minder alcohol." Doordat men in een dienst of mis zingeving krijgt aangereikt, zegt Pieper, zijn kerkgangers vaak optimistischer.

Zelf benadrukken de Harvard-onderzoekers dat hun bevindingen niet moeten leiden tot kerkbezoek als doktersrecept. Ze vinden wel dat religie en spiritualiteit wellicht een 'ondergewaardeerd middel' zijn, dat artsen met hun patiënten kunnen verkennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden