Langendoen wil toplieden justitie aanklagen wegens meineed

DEN HAAG - Oud-politiechef Klaas Langendoen, hoofdrolspeler in de IRT-affaire, bereidt een tegenaanval voor. De ontslagen CID'er gaat topfiguren van justitie aanklagen wegens meineed, een vergrijp waar hij zelf inmiddels voor is veroordeeld.

Van een onzer verslaggevers

Langendoen werd twee weken geleden door de Haagse rechtbank wegens meineed veroordeeld tot vier maanden cel. Tot het hoger beroep in zijn eigen zaak is afgehandeld, houdt de ontslagen recherchebaas van Haarlem/Kennemerland de namen in portefeuille. “Ik leg mijn kaarten nog niet op tafel, anders draaien ze de zaak om en grijpen ze mij wegens smaad.”

Hoewel Langendoen de namen nog niet wil verklappen, ligt het voor de hand dat hij in ieder geval enkele officieren van justitie op het oog heeft. Officier van justitie Kuitert, destijds begeleider van de CID-Kennemerland, is een kandidaat. Maar ook zijn collega's Van Capelle en Teeven, indertijd actief op het Amsterdamse parket, heeft hij in het vizier. Mogelijk wordt oud-minister Sorgdrager gedaagd.

Tijdens zijn rechtszaak wilde Langendoen al kopstukken van politie en justitie als getuige laten oproepen. Twaalf namen leverde hij bij de rechtbank in. Volgens hem hebben ze gelogen voor de enquêtecommissie-Van Traa. De rechter liet de getuigen niet toe, omdat hij niet zag hoe hun verklaringen iets konden verhelderen in de meineedzaak van Langendoen. Het ging de president van de rechtbank er louter om, dat Langendoen meineed voor de commissie gepleegd had door te ontkennen dat hij wist van betalingen aan een informant, die schuilging achter de naam Sapman. De omstreden methode van Langendoen - een informant 'laten groeien' in een misdaadbende - was geen onderdeel van het proces, benadrukte de rechter.

Langendoen is vast van plan de kopstukken van justitie voor het gerecht te krijgen. De voormalige politiechef: “Ik daag justitie uit haar eigen mensen te gaan vervolgen. Als het openbaar ministerie - en daar hou ik rekening mee - de zaken seponeert, zal ik een andere weg volgen.” Langendoen zal niet raar opkijken als justitie zegt dat zijn bewijs niet voldoende is. “Dan eis ik dat vervolging wordt afgedwongen, omdat ik geschaad ben in mijn belangen.”

Langendoen werd na de IRT-affaire in 1996 ontslagen. Zijn chefs bij de politie en de leiding bij justitie kwamen goed weg. Andere gehoorden, die op cruciale momenten problemen kregen met hun geheugen, werden ongemoeid gelaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden