Lange slungel

Het hoort eigenlijk groot sportnieuws te zijn, maar het feit dat een jonge Nederlandse jongen, thans spelend in Spanje, gekozen is in de NBA Draft 2003 verdwijnt hier in de bak kleine berichten. De vent heet Remon van de Hare en hij is zo onbekend dat zelfs de NBA via zijn vele internetsites geen extra informatie weet te leveren. Wat ze bij de Toronto Raptors met de lange speler (2.14 meter) denken te doen is eveneens onbekend, want zijn keuze is voor velen die de Raptors kennen een compleet vraagteken.

De Nederlandse basketbalwereld heeft na Sven Nater, Rik Smits en Dan Gadzuric geen spelers aan de NBA geleverd. Zelfs de naam van Nater mag je in potlood schrijven, want in zijn Nederlandse jaren wist de jongen nog niet hoe hij moest schieten of stuiteren; dat leerde hij op school in Amerika.

Smits, uit Eindhoven, was de eerste en de beste en leeft thans van een vorstelijk pensioen. Smits heeft zich in ruim tien jaar rijk gespeeld en iedere dollar komt hem toe; hij werd een der grootste verrassingen ooit binnen de NBA, een lange slungel uit een ver land, laat opgegroeid met de sport, die het toch wist te maken.

Na Smits diende zich in 1993 een Achterhoeker aan, ene Geert Hammink, eveneens lang, maar niet zo taai als Smits. Hammink speelde in precies één NBA-wedstrijd, gedurende twee minuten, maar hij speelde tenminste even. De rest van zijn basketballeven sleet hij in Europa, bij topploegen in Griekenland en Duitsland waardoor hij toch alles uit zijn loopbaan heeft weten te halen.

Na Hammink kwam Serge Zwikker, die als NBA-speler te boek staat, maar dat niet is. Hij speelde er nooit een seconde, werd doorverhandeld naar de Spaanse competitie, maar kon het daar ook niet maken.

Gadzuric werd verleden jaar door Milwaukee binnengehaald en voldeed in de eerste helft van de competitie goed.

En nu dus Van de Hare, een jonge vent uit Amstelveen, die, o heerlijke sportwereld, niet goed genoeg bevonden werd om bij Ricoh Amsterdam te spelen. Hij mocht even met het tweede trainen, maar de technische staf van toen vond dat de slungel niet kon gooien, vangen of dribbelen. Exit dus; wel lang, maar niets mee te doen.

Dus verdween hij, niemand wist waarom, naar Barcelona waar hij steevast in het tweede speelde. En dus kiezen de basketbalkenners van Toronto deze lange, jonge vent en mag hij gaan proberen iets van zijn droom te verwezenlijken.

Het was (weer) opvallend dat er zoveel niet-Amerikanen gekozen werden door de 29 NBA teams. Maar liefst 22 spelers komen van buiten de VS en dat geeft aan hoe hoog de nood is in het Amerikaanse basketbal. Men zoekt lange, sterke spelers die al jong een volwassen manier van basketballen hebben.

Bij de Amerikanen die gekozen zijn zit nog een opvallende naam: Kyle Korver. Deze afstammeling van Nederlandse grootouders, opgegroeid in Iowa als boerenzoon, is, als je hem ziet, een echte Hollandse jongen. Hij is sterk, slim en het lijkt me toe dat hij (bij de Philadelphia 76-ers) kans krijgt het te gaan maken. Hij is geen slungel en valt niet over zijn lengte.

Over de kansen van Van de Hare moeten we ietsjes voorzichtiger zijn. Hij is binnengehaald omdat hij lang is. Dat is aardig voor hem, maar over het algemeen schiet je daar niet veel mee op. Ooit was er ook een Peter van den Hengst. Hij bleef groeien, zijn omgeving dacht in dollars en bood hem aan bij de NBA-draft. Rond hem bleef het angstig stil. Later vulde hij nog wel eens de bank van Den Bosch, maar hij werd nooit een echte speler. Lang zijn kent namelijk ook zijn beperkingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden