Lange lovestory verandert pas laat in 3D-spektakel

The Amazing Spider-Man
Regie: Marc Webb. Met Andrew Garfield, Emma Stone, Martin Sheen, Sally Field en Rhys Ifans. In 116 bioscopen.

Op Spider-Mans vijftigste verjaardag moest er natuurlijk een nieuw Spider-Man-avontuur komen. Maar wat valt er precies toe te voegen aan de trilogie die Sam Raimi het afgelopen decennium maakte met Tobey Maguire in het fameuze rood-blauwe kostuum van de spinneman?

Juist, in plaats van met het oude team een vierde loot te maken, werd met een nieuwe ploeg aan een herstart gewerkt. Het resultaat is 'The Amazing Spider-Man' dat behalve een nieuwe regisseur ook een nieuwe titelvertolker lanceert.

De 23-jarige Britse acteur Andrew Garfield kennen we vooral van zijn optreden in 'The Social Network'. Hij speelde de jonge mede-oprichter van Facebook die in juridisch gevecht raakt met Mark Zuckerberg. De rol leverde hem nogal wat sympathie op, en dat is precies wat de nieuwe incarnatie van Peter Parker annex Spider-Man nodig heeft, zeker nu er een nieuwe 'blockbuster'-serie in de lucht hangt.

De keuze voor Marc Webb als regisseur is daarbij een opvallende, omdat hij zijn sporen niet verdiende in het actiegenre, maar met een enkele romantische komedie. Gevolg is dat de opbloeiende liefde tussen Parker en medescholiere Gwen Stacy, gespeeld door een platinablonde Emma Stone, een groot deel van het verhaal in beslag neemt.

Ook Parkers achtergrond wordt uitgediept, als weesjongen die opgroeit bij zijn oom en tante, lieve rolletjes van de 71-jarige Martin Sheen en 65-jarige Sally Field. Zo gaat Parker op pad om het mysterie rond de verdwijning van zijn ouders te ontrafelen, waarbij hij in een laboratorium belandt waar onheilspellende DNA-proeven worden uitgevoerd. Het is de plek waar hij de spinnebeet opdoet, die hem buitengewone krachten geeft, en ultrasnelle reflexen.

De filmmakers hebben een lange aanloop nodig, en heel wat toevalligheden, voordat de jonge skateboarder kan transformeren in Spider-Man en het op de daken en in de riolen van New York kan opnemen tegen geboefte en een reuzenhagedis. Het is alsof de film in een stroomversnelling komt, waarbij het verhaal van de onderzoekende scholier plots verandert in een spektakelfilm met harde muziek, opzichtige 3D-effecten, en een jonge, vliegende held die we associëren met Facebook.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden