Lange gezichten

BUREAU DE HEEMSTRAAT

Het is een sombere ochtend op het wijkbureau De Heemstraat, dat een moeilijk deel van de Schilderswijk en Transvaalkwartier tot het werkgebied rekent. De dag begint normaal, met een briefing, 's morgens om half negen. De stemming is bedrukt. Lange gezichten zijn in de meerderheid. Reden: een stuk in de gratis krant Metro.

Daarin vertelt een bewoonster in de buurt van de Delftselaan dat zij is weggepest door Marokkaanse criminele jongeren. Als dat waar is, is dat heel ernstig, vinden de agenten. 'Dat mag niet gebeuren'.

De politie krijgt er in het verhaal van langs. Ze zou niets doen na herhaalde meldingen en aangiftes van vernielingen en overlast. En dáár worden ze bij de politie chagrijnig van. De bewoonster, bekend bij de politie, schept een beeld dat volgens de wijkagenten niet helemaal klopt.

"Als een vrouw ons belt en zegt dat haar auto is vernield door de bende van de Delftselaan, zonder dat ze een signalement weet te reproduceren, is dat erg lastig. Het is nu eenmaal niet zo dat we op basis van zo'n melding een groepje jongens kunnen aanhouden en stellen dat zij verantwoordelijk zijn voor die vernieling."

"Er moet bewijs zijn. Of een duidelijke verklaring. Maar zo eenvoudig is dat niet. De jongens zullen ontkennen en hun vrienden vertellen niets. Er zijn geen camerabeelden en de meldster heeft niemand gezien."

"Als zoiets in de krant komt, zijn wij nog verder van huis. We hopen juist met een project als 'Mammoet' het vertrouwen van de bewoners terug te krijgen door te laten zien dat we actie ondernemen en de boeven pakken."

"Maar als iemand zo'n verhaal vertelt, lijkt al het werk voor niets en kunnen we bijna wel opnieuw beginnen, want zonder steun van de bewoners kunnen we weinig veranderen. Nu lijkt het net of we niets doen en de bewoners kruipen dan weer in hun schulp."

"En dat staat nog los van al het papierwerk als de gemeenteraad vragen stelt aan de burgemeester. Alles wordt nog een keer nagegaan, we worden ter verantwoording geroepen, wat volkomen terecht is. De gemeenteraad moet de politie controleren."

Maar de tijd die de agenten kwijt zijn aan het beantwoorden van vragen, kunnen ze niet op straat doorbrengen. Bijna drie dagen zijn chefs en hun agenten bezig geweest om alles af te handelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden