Lange celstraffen in Valkenburgse zedenzaak blijven uit
Ook het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag in de Valkenburgse zedenzaakcelstraffen van één dag opgelegd in combinatie met taakstraffen. Daarmee gaat het gerechtshof in tegen de wens van het Openbaar Ministerie, dat hoge straffen had geëist tegen een groep mannen die in 2014 seks had met de minderjarige prostituee Kimberley.
23 van de 27 mannen die twee jaar geleden seks hadden met de zestienjarige Kimberley in een hotelkamer in de Limburgse stad kregen straffen van één dag cel en een taakstraf. Zij wisten niet dat het meisje minderjarig was, maar hadden dat volgens het Hof wel moeten controleren.
Die straffen legde de rechtbank in Maastricht in juli vorig jaar ook al op. Een celstraf van één dag wordt doorgaans niet feitelijk uitgezeten. Het Openbaar Ministerie ging daarom tegen deze uitspraken in hoger beroep. Het vindt dat 'substantiële' celstraffen moeten worden opgelegd.
Vier mannen werden vrijgesproken. Eén verdachte kreeg een zwaardere straf, van 180 dagen cel, waarvan 178 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Twee verdachten pleegden zelfmoord toen bekend werd dat de zaak aan het licht zou komen.
Het OM had eerder in het proces forse straffen geëist tegen de groep van 29 mannen, die gemeen hebben dat vaststaat dat zij betaalde seks met het meisje hebben gehad. De mildste eis van het OM was zes maanden voorwaardelijke celstraf, de zwaarste twaalf maanden onvoorwaardelijk.
Van het proces rondom de Valkenburgse Zedenzaak werd verwacht dat het een norm voor de bestraffing van jeugdprostitutie zou stellen.
Het Openbaar Ministerie (OM) beriep zich voor de strafmaat op het zogenoemde taakstrafverbod, artikel 22b. Dat houdt in dat het de rechter niet is toegestaan alleen een taakstraf op te leggen aan mensen die seks hebben met een minderjarige prosituee.
Het gerechtshof dook in de parlementaire geschiedenis van de wet en vond naar eigen zeggen geen aanwijzingen dat het ook daadwerkelijk om substantiële celstraffen moet gaan. Daarom hield het hof het bij één dag cel.
Een woordvoerder van het OM liet weten dat dit een principekwestie is. "In dit soort gevallen is een substantiële gevangenisstraf nodig om minderjarigen te beschermen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting om in cassatie te gaan. We willen dat ook de Hoge Raad zich hierover uitlaat.''
Advocaat Ivo van den Bergh, die 21 verdachten bijstond, toonde zich tevreden met de uitspraken. Sommige straffen waren lager dan bij de rechtbank en het hof sprak ook meer verdachten vrij. Bij die mannen is niet bewezen dat ze seks hadden met het meisje.