'Lang ondenkbaar, maar idee van een machtsovername neemt vastere vormen aan'

Tabloid Le Parisien kopt: "Het Front National staat aan de poorten van de macht". De tekst vervolgt: "Als dit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was geweest, had Marine Le Pen zich op haar sloffen gekwalificeerd voor de tweede ronde."

Het linkse dagblad Libération: "Het komt steeds dichterbij. Tot dusver was het ondenkbaar, maar het idee van een machtsovername (door het Front National -red.) neemt steeds vastere vormen aan voor deze partij die er elke verkiezing vijf punten bij wint."

Het conservatieve dagblad Le Figaro: "Het Front National vestigt zich met donderend geraas in het hart van ons politieke landschap. Zowel voor links als voor rechts is het een schrijnende nederlaag."

Het links-liberale Le Monde: "Hoe heeft het zover kunnen komen? Na de Europese verkiezingen van 2014 (25 procent) en de departementale verkiezingen van maart 2015 vervolgt het Front National zijn opmars. Bijzonder verontrustend, achttien maanden voor de presidentsverkiezingen."

Regionale krant Le Journal de la Haute-Marne (noordoost): "Het FN is niet langer de partij die maar blijft groeien. Het is gewoon de grootste partij van Frankrijk. Het lijdt geen enkele twijfel dat dit het gevolg is van proteststemmen tegen de zittende macht, maar ook tegen een zieltogende oppositie - kortom, tegen een politieke elite die de Fransen steeds meer verwerpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden