‘Lang leve de Rif’, klinkt het in Rabat bij het protest tegen de straffen voor leiders van de Rif-opstand

‘20 jaar straf = 20 jaar onrechtvaardigheid’, staat er op het rechter bord  van deze demonstrant, zondag in Rabat. Beeld EPA
‘20 jaar straf = 20 jaar onrechtvaardigheid’, staat er op het rechter bord van deze demonstrant, zondag in Rabat.Beeld EPA

Duizenden demonstranten hebben zondag gedemonstreerd in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Ze protesteerden tegen de ​​lange gevangenisstraffen voor tientallen activisten, onder wie de leider van de Hirak-beweging uit de Rif, die zich hard maakt voor armoedebestrijding.

Het verkeer op een van de hoofdwegen van Rabat kwam tot stilstand. Veiligheidstroepen hielden de stoet in de gaten en demonstranten zongen teksten als “De mensen willen dat de gedetineerden worden vrijgelaten” en “Lang leve de Rif”.

Hirak-leider Nasser Zefzafi werd veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 20 jaar omdat hij volgens de rechter een gevaar voor de staatsveiligheid is. Zefzafi is het gezicht van de beweging en werd in 2017 gearresteerd. Het hof van beroep bekrachtigde zijn straf en die van andere activisten deze maand.

Onrust

In het Rifgebergte in Noord-Marokko is het al langer onrustig. De Hirak-beweging ontstond er in 2016 en eiste ontwikkeling van de regio en meer banen. De protestbeweging werd aangewakkerd door de dood van een visboer, die een kostbare zwaardvis uit een vuilniswagen probeerde te redden. De politie had die vis afgepakt en in de wagen gegooid.

De Rif-opstand breidde zich uit naar andere delen van Marokko en leidde tot de grootste onrust in het koninkrijk sinds de protesten in de lente van 2011. De beweging werd het zwijgen opgelegd, toen activisten werden vastgezet.

Vorig jaar liet koning Mohammed VI zich kritisch uit over de sociale ontwikkelingsprogramma’s in het land. De projecten die arme regio’s verder moeten brengen, zouden elkaar overlappen, coördinatie missen en niet de juiste bevolkingsgroepen bereiken.

Demonstranten spreken zich in Rabat uit voor de leiders van de Hirak-beweging. Beeld EPA
Demonstranten spreken zich in Rabat uit voor de leiders van de Hirak-beweging.Beeld EPA

Gemarteld en uitgekleed

Familieleden, mensenrechtenorganisaties en linkse partijen eisen de onmiddellijke vrijlating van de gevangengenomen activisten. “Ze weten dat ze in de gevangenis zullen sterven”, zei Zefzafi’s vader tegen persbureau Associated Press. “De mensen die vandaag protesteren, weten dat ook. Daarom zijn ze hier.”

Demonstranten hielden Zefzafi’s portret omhoog voor het parlementsgebouw en zongen: “We zijn allemaal Zefzafi”. Een van hen schreef in het Arabisch op zijn buik: “Je hebt ons gemarteld, je hebt ons armer gemaakt en je hebt ons uitgekleed”.

“Zefzafi en zijn kameraden eisten sociale rechtvaardigheid en de oprichting van scholen en ziekenhuizen. Op welke manier is dat een misdaad?” zei Nabila Mounib, de leider van de socialistische oppositiepartij PSU, zondag tegen de mensenmassa. “Ze willen dat we in onderdrukking leven.”

Lees ook:

Marokko zet Nederlandse journalist uit

Journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij moet via de Spaanse enclave Melilla terug naar Nederland, zo bevestigde hij gisteren berichtgeving van ‘Een Vandaag’.

De kritische Riffijn mijdt Marokko als vakantieland

Marokkaanse Nederlanders die de Riffijnse protestbeweging Hirak steunen, mijden dit jaar Marokko als vakantieland. Ze zijn bang bij aankomst aangehouden te worden. Die vrees is versterkt door de celstraffen tot twintig jaar voor 49 activisten eerder deze week en de arrestatie van een Belgische activist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden