Lang applaus voor Van der Vlies

SGP-leider Bas van der Vlies (L, zittend) gaat woensdag met zijn familie op de foto in de bankjes van de Tweede Kamer. Van der Vlies verlaat na 29 jaar als langstzittend Kamerlid het parlement. In de Kamer werd afscheid genomen van de vertrekkende Kamerleden. Op donderdag is de beediging van nieuw gekozen Kamerleden (ANP) Beeld
SGP-leider Bas van der Vlies (L, zittend) gaat woensdag met zijn familie op de foto in de bankjes van de Tweede Kamer. Van der Vlies verlaat na 29 jaar als langstzittend Kamerlid het parlement. In de Kamer werd afscheid genomen van de vertrekkende Kamerleden. Op donderdag is de beediging van nieuw gekozen Kamerleden (ANP)

Met Bas van der Vlies verlaat een ’instituut’ de Tweede Kamer, maar ook een aimabel mens. Dat zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet woensdag over het SGP-Kamerlid dat na 29 jaar de Tweede Kamer verlaat. Daarmee was hij het langstzittende Kamerlid.

Na 10.600 dagen (sinds 10 juni 1981) zal de Kamer het karakteristieke stemgeluid van de nestor moeten missen, zei Verbeet. Eigenlijk komt het afscheid van Van der Vlies nog te vroeg, vond Verbeet, omdat Van der Vlies zijn werk altijd nog met zichtbaar genoegen deed.

Net als vijf andere vertrekkende Kamerleden kreeg Van der Vlies een koninklijke onderscheiding. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een lange staande ovatie van zijn collega's was zijn deel.

Mede namens de andere vertrekkers had Van der Vlies woensdag het laatste woord in de Kamer. Hij stelde weer vast dat er wel erg veel Kamerleden vertrekken en wees op de de nadelen die daaraan kleven. „Het is aan de Kamer om die nadelen te compenseren.”

Van der Vlies waarschuwde voor de grote hoeveelheid moties die de Kamerleden indienen. Dit zou tot ’motie-inflatie’ kunnen leiden. Ook nam het vertrekkend Kamerlid stelling tegen de „doorgeschoten spoeddebatcultuur”.

Zijn laatste woorden als Kamerlid kwamen naar eigen zeggen uit de grond van zijn hart: „Soli deo gloria.” (Alleen aan God de eer).

Ook drie prominente SP'ers woonden woensdagmiddag hun laatste Kamervergadering bij. Oud-leider Jan Marijnissen en oudgediende Remi Poppe vormden samen in 1994 de eerste SP-fractie in de Tweede Kamer. Met hen vertrok woensdag na twaalf jaar Agnes Kant, die Marijnissen opvolgde als fractievoorzitter.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet roemde woensdag de gewone taal waarvan Marijnissen zich bediende in de Tweede Kamer. Helder en eenduidig, zo kenschetste ze zijn optreden. ’'U zwichtte nooit voor de verleiding nuances aan te brengen waar u niet in geloofde.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden