Landskampioen VVC heeft fors moeten bloeden voor oranjeplan

AMSTERDAM - Ook al is de stand in de eredivisie volleybal nu al vertekend, en hebben de speelsters van VVC nog niet de kans gehad de 'smaad' van de nederlaag tegen Sneek weg te werken, het blijft een raar gezicht om de landskampioen ergens onderaan de ranglijst te zien bungelen. Komt het nog goed met de club uit Vught?

Het is te prematuur om die vraag nu al te stellen. Een feit is wel dat trainer-coach Appie Krijnsen met een sterk verjongde en op papier danig verzwakte selectie het seizoen in moet. VVC heeft fors moeten bloeden voor het oranjeplan, waarmee de Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) in navolging van de mannen ook met de vrouwenploeg de wereld wil veroveren. De Europese titel in 1995 en de vijfde plaats op de Olympische Spelen van Atlanta doen naar meer smaken. De contouren zijn getrokken, de afgang op het jongste EK in Tsjechië ten spijt. De formatie van Bert Goedkoop dwong recent kwalificatie voor het WK van volgend jaar af. Die confrontatie met de wereldtop wordt als het ideale opstapje naar 'Sydney 2000' gezien.

Krijnsen leert met vallen en opstaan leven met de schaduwkanten van die expansiedrift. De fanatieke trainer ziet het als een uitdaging het vertrek van de internationals Riette Fledderus, Ingrid Visser, Claudia van Thiel en Chaine Staelens zo snel en goed mogelijk te compenseren. Maar de Brabander heeft de wind tegen. Dat hij de vorige week tijdens een training zijn neus brak, is in dat verband nog het lichtste ongerief. “Ik dacht: laat ik een keer een andere warming up dan normaal doen. Joy Kingsley (nieuwe aanwinst - red) is goed in volleybal en basketbal. Dat laatste gingen we spelen. Ik kreeg daarbij een bal keihard tegen mijn neus.”

Hij zou er nog mee kunnen volleyballen. Lisa Driscoll met haar gescheurde enkelbanden en de zwangere Aida Krascenicova lukt dat niet, de met een kapotte meniscus kampende Marina Klemez en de met een onwillige buikspier en een doorgesneden pees in de hand kwakkelende Sandra van den Berg slechts tegen heug en meug. Krijnsen vindt vooral dat Klemez onverantwoord bezig is. De Wit-Russin blesseerde haar knie op het EK, dat zich in een hal met een betonnen vloer afspeelde, en trachtte de pijn met twee cortisonen-injecties te stillen. Krijnsen vreest dat ze het gewricht dusdanig heeft geforceerd dat een kijkoperatie onvermijdelijk is. “De dokter is mijn laatste hoop”, zegt Klemez. “Ik wilde hoe dan ook met het nationale team spelen. Ik had heel veel pijn, daarom heb ik die injecties genomen.”

Perfectionist

Het zijn juist die dingen waar de bevlogen perfectionist zich aan ergert. Zijn optreden op de bank is een showtje op zich. Veel agressie is gespeelde ergernis, aan de andere kant realiseert hij zich dat hij daarmee ook te ver kan gaan. Zoals afgelopen zaterdag het geval was in het duel met bekerwinnaar AMVJ om de Supercup. Femke Wieringa serveerde een aantal keren dermate slecht dat hij haar voor iedereen luid en duidelijk hoorbaar de huid volschold. Ze barstte in tranen uit, waarna Krijnsen haar vaderlijk troostte. Het schijnt wel te werken, de 'meiden' vliegen doorgaans voor hem.

“Ik ben zelf een type Meindert van Veen, de oud-trainer van het Nederlandse vrouwenbasketbalteam. In de Volkskrant las ik laatst dat hij een hele week had getraind op het spelen van de bal langs de linkerkant. In de wedstrijd ging prompt de eerste de bal over rechts. Hij ontplofte. Ik kan me heel goed in zijn situatie verplaatsen. Ik accepteer een keer een foute serve, maar vijf achter elkaar, daar kan ik niet tegen. Op dit niveau mag ik toch van mijn speelsters verlangen dat ze dat onderdeel van het spel goed beheersen?”

Het is de grote frustratie van Krijnsen, dat het inpassen van zes nieuwelingen in een overgebleven kern van drie (of andersom) veel meer tijd vergt dan hij in een sombere prognose had verondersteld. “Het is redelijk lastig. Ik had ingeschat dat het sneller zou gaan. Het vergt veel meer kracht, energie en denkvermogen. We hebben veel uren gemaakt, heel veel gepraat en nog veel meer getraind, op het onbeschaamde af. Ik ben nooit tevreden. Iedere keer als ik zie dat het fout gaat, wijs ik de speelsters daar weer op. Net zo lang tot die fouten er uitgebrand zijn. Het klopt dat ik daarbij niet altijd even tactisch te werk ga. Tegen sommige dingen kan ik nu eenmaal niet.”

Met het vertrek van Fledderus, Visser (die overigens de 'code' van Goedkoop heeft geschonden door voor het grote geld en het avontuur in Brazilië te kiezen), Van Thiel en Staelens heeft VVC behoorlijk aan kracht ingeboet. Tel daarbij de enkelblessure waardoor Elles Leferink (Volco) een hele tijd buitenspel staat, dan is snel de conclusie getrokken dat de vrouwencompetitie kwalitatief maar een flauw aftrekseltje is van de puntenstrijd van het afgelopen seizoen. Op zoek naar nieuwe smaakmakers, glinstert er in ieder geval één pareltje aan de einder: Joy Kingsley-Ibeh, 22 jaar, Nigeriaanse van afkomst en slechts 1,77 meter klein. Haar sprongkracht is voor Nederlandse begrippen ongeëvenaard - ze zweeft zeker zeventig centimeter boven de grond - en bijna geen bal is onbereikbaar voor haar. Haar prijs? “Een kraslot”, grapt Krijnsen. Of het eentje is waar een vette prijs op viel, laat hij wijselijk in het midden. Over geld in de nationale competitie fluister je slechts, al spatten de reclameuitingen bij de rijke clubs van de tenues.

Over de manier waarop hij Kingsley ontdekte, is Krijnsen openhartiger. “Ze is een Nigeriaanse, die via de Verenigde Staten in Engeland terecht kwam. Je komt zo iemand op het spoor door in je omgeving een beetje rond te vragen. Mijn belangrijkste tipgeefster was mevrouw Visser, de moeder van Ingrid. Die kende iemand die mij op het spoor van Kingsley bracht.” Maar ook zij is in de ogen van Krijnsen niet volmaakt: “Het blokkeren kan nog beter.” Ze zal het desnoods eindeloos te horen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden