Landsgrens belemmert tienduizenden Nederlanders bij vinden werk

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Als het zou lukken om grensbelemmeringen volledig weg te nemen, dan zou dat in het minst gunstige geval 7000 Nederlanders een baan opleveren. In het gunstigste geval levert het 42.000 mensen een baan op, met name in Duitsland. Het jaarloon van een gemiddelde voltijdbaan in grensprovincies neemt dan toe met 140 euro. In het minst gunstige geval gaat het om jaarlijks 30 euro meer salaris.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die gisteren bekend zijn gemaakt. Nu werkt slechts een half procent van de Nederlanders over de grens. Hiermee scoort Nederland laag vergeleken met andere Europese landen. Slowaken zijn met ruim 6 procent het meest in het buitenland te vinden.

Ook relatief veel inwoners van Estland, Hongarije, maar ook België en Luxemburg, zoeken een baan in een ander land. Het zou in Nederland de inwoners van grensgebieden ook helpen, aangezien werkloosheid daar hoger is dan in de rest van Nederland. Voordelen zijn er vooral voor inwoners van Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen, doordat daar vlak over de grens veel werkgelegenheid is. In Groningen, Drenthe en Overijssel is minder winst te behalen.

Op dit moment vormt de grens voor Nederlanders nog een barrière voor de arbeidsmarkt. Dat komt deels door taal- en cultuurverschillen, maar ook doordat buitenlandse werkgevers niet altijd Nederlandse diploma's erkennen. Bedrijven en werknemers zijn daardoor minder productief dan ze zouden kunnen zijn, wat resulteert in minder banen en lagere lonen.

De obstakels om aan de andere kant van de grens te werken, zijn in de praktijk moeilijk weg te nemen. Als dat wel zou gebeuren, groeit de productiviteit en ontstaan er nieuwe banen én stijgen de lonen, aldus het CPB. Vooral de Duitse grens vormt nu een belemmering voor de arbeidsmarkt, meer dan de Belgische. Dat komt vooral door de taal.

Er is helaas weinig bekend over hoe de grensproblematiek is op te lossen. Cultuurverschillen zijn sowieso niet weg te nemen. De landsgrens heeft niet alleen negatieve gevolgen voor grensregio's. De grens beschermt ook tegen concurrentie van buitenlandse werknemers en bedrijven. De nadelen zijn echter sterker dan dat voordeel, aldus het CPB.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden