Landsdeel Oost voegt niets toe

door Onno Havermans

Bestuurders in Gelderland en Overijssel zien niets in samenvoeging van de provincies als tegenwicht tegen de Randstad. Nauwe samenwerking is genoeg.

Een oude discussie, noemt de Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje de oproep van D66 tot de vorming van Landsdeel Oost. „We doen al veel samen, blijkbaar is de Statenleden dat ontgaan. Die samenwerking moeten we niet belasten met een structuurdiscussie, die juist verlammend kan werken.”

Gelderland is wel blij met het advies van de commissie-Kok om Noord- en Zuid-Holland met Utrecht en Flevoland te laten opgaan in een grote Randstadprovincie, zegt Cornielje. „Gelderland is de verbinding tussen de Randstad en het Ruhrgebied, wij zijn gebaat bij een oplossing voor de bestuursproblemen van de Randstad. Maar ik zie niet wat de toegevoegde waarde is van een bestuurlijke fusie in Oost-Nederland. Ik heb liever een beslissing over doortrekking van de A15 of het uitbouwen van de kenniseconomie.”

De Overijsselse gedeputeerde Job Klaasen is het met hem eens. „Het rapport-Kok is een erkenning voor een stevige bestuurslaag tussen rijk en gemeenten. De bestuurlijke spaghetti in de Randstad vraagt daar om. Maar in Overijssel komen we tot goede besluiten en de samenwerking in de regio is hier goed. Ga je dat veranderen, dan doe je dat alleen voor de structuur. En daar moeten we voor oppassen. Schaalvergroting als middel hebben we wel gehad, kijk maar naar het onderwijs.”

Als het gaat om bereikbaarheid, waterbeleid, cultuur, plattelandsontwikkeling, kennis en economie trekken Gelderland en Overijssel samen op. „We hebben één bureau voor de lobby in Den Haag en Brussel”, aldus Cornielje. „We overleggen met de universiteiten van Wageningen, Nijmegen en Enschede over de ’valleys’ food, health en techniek. Onze colleges vergaderen vaak samen en we vervangen elkaar als dat nodig is. Toen onze gedeputeerde Nico Jan Wijsman werd begraven, ontving mijn Overijsselse collega Geert Jansen namens mij premier Balkenende in Nijmegen.”

Alleen de omvang biedt nog geen tegenwicht tegen de Randstad, meent Klaasen. „Gaat het om macht, dan maak je met drie miljoen inwoners nog geen indruk. Je moet het hebben van de onderwerpen die je inbrengt en de kracht van de bestuurders.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden