Landsdeel Oost’ moet Randstad tegenwicht bieden

door Onno Havermans

Gelderland en Overijssel zouden moeten opgaan in een nieuw Landsdeel Oost, zegt D66. De provinciebestuurders vinden de samenwerking nu al goed genoeg.

Als er een Randstadprovincie komt, kunnen de andere provincies in Nederland niet achterblijven, vindt D66. „Het is een beetje het Calimero-gevoel”, erkent Marjo de Greef, D66-fractieleidster in de Staten van Overijssel. „Het gebeurt in de Randstad. Alle ogen zijn gericht op dat deel van het land. En daar komt ook een hoop geld bij.”

Al eerder legde D66 in haar verkiezingsprogramma vast dat de twaalf provincies moeten worden vervangen door vier of vijf landsdelen. Nu er een advies ligt dat de Randstad één regio moet worden, wil De Greef opschieten. „Nu is haast geboden; er is grote dreiging die uitgaat van een grote Randstad-provincie”, aldus De Greef en haar Gelderse partijlid Pierre Cuypers. Ze reageren op het advies van de commissie-Kok, waarin Noord- en Zuid-Holland met Utrecht en Flevoland moeten opgaan in één provincie.

Vorming van Landsdeel Oost krijgt een prominente rol in de D66-campagne voor de provinciale verkiezingen op 7 maart. „We hebben universiteiten, industrieterreinen, natuurgebieden, kortom; alles wat waardevol is om goed te leven en te wonen. Maar dan moet niet alle aandacht naar de Randstad gaan. Veel gemeenten in Gelderland en Overijssel zijn al heringedeeld zodat ze in staat zijn hun eigen broek op te houden. Dat moet ook gelden voor de regio.”

De twee oostelijke provincies doen al veel samen. Het is volgens D66 veel transparanter om die samenwerking ook formeel vast te leggen. Dat heeft ook voordelen in Europees verband, denkt De Greef. „Europa richt zich meer en meer op de regio’s. Samen met Noordrijn- Westfalen vormen Overijssel en Gelderland een sterke regio. Maar die Duitse deelstaat is veel groter dan onze provincies, ook daarom moeten we opschalen. Dat zal ook meer Europese subsidie opleveren.”

Binnen de grotere landsdelen moet gebiedsgericht worden gewerkt. „Door de nadruk te leggen op streken als Salland, Twente, de Achterhoek en de Betuwe voorkom je dat de kloof tussen de burger en het bestuur nog groter wordt dan hij in de provincie al is”, aldus De Greef. „Daarnaast zou het landsdeel een loket kunnen krijgen in de gemeentehuizen van de grotere steden en moeten er gebiedsgedeputeerden komen, zoals er in gemeenten wijkwethouders zijn.”

De Greef hoopt dat haar landsdeel binnen tien jaar kan worden gerealiseerd. „De commissie-Kok wil er vier jaar over doen om de Randstadprovincie te vormen, maar wij willen ook de inwoners meekrijgen, dat kost meer tijd. D66 stelt dan ook geen tijdslimiet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden