Landschapbehoud / Kronkelende klinkerweg vervangt rechte reep asfalt

Tussen twee Drentse heidevelden slingert sinds kort een klinkerweg waar eerst een rechte reep asfalt lag. De nieuwe weg beschermt reptielen en past beter in het oude esdorpenlandschap.

DOLDERSUM - Automobilisten zullen wel even verbaasd om zich heen kijken als ze in december weer over de Huenderweg van Doldersum naar Wateren rijden. In het afgelopen halfjaar dat deze route was afgesloten, is de kaarsrechte asfaltweg tussen beide Drentse dorpen verdwenen. Nu ligt er een klinkerweg, die even bochtig is als een karrenspoor dat hier vroeger lag.

Door het kappen van bomen en struiken hebben weggebruikers straks bovendien een fraai uitzicht over het uitgestrekte Doldersummer heideveld aan de ene kant en het Wapserveld aan de andere kant van de weg. Ook passeert men een houten brug. Daaronder is een slenk uitgegraven, zodat een betere ecologische verbinding tussen beide heidevelden is ontstaan.

,,De asfaltbaan die hier lag, had geen contact met het landschap'', zegt Albert Kerssies, beheerder van Vereniging Natuurmonumenten. ,,De twee helften van dit gebied ogen nu veel meer als een eenheid'', zegt zijn collega Albert Winters van de Stichting het Drents Landschap.

Maar er was nog een reden om de weg aan te pakken. Geregeld werden er reptielen doodgereden die zich lagen op te warmen op het asfalt: adders, ringslangen en vooral hazelwormen. Omdat gebakken klinkers koeler zijn, zullen de dieren minder snel de weg op gaan, verwachten Kerssies en Winters.

De beheerders zijn trots op de natuurvriendelijke weg, die mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Westerveld. ,,Tien jaar geleden hoefde je met zo'n plan niet aan te komen'', zegt Kerssies. Hij heeft goede hoop dat veel sluipverkeer van Steenwijk naar Apppelscha voortaan dit stukje weg zal mijden.

De reconstructie van de Huenderweg is onderdeel van een grootscheeps herinrichtingsplan voor het nationaal park Drents-Friese Wold. In het dal van de Vledder Aa -een beek die vanuit het hart van het park in zuidwestelijke richting stroomt- voeren natuurorganisaties en overheden elf verschillende projecten uit.

'Hermeandering' van de Vledder Aa, die ooit min of meer is rechtgetrokken ten behoeve van de landbouw, staat daarbij centraal. De levensader van het gebied krijgt zijn oude kronkelige loop terug en zal in de toekomst meer 'gebiedseigen', voedselarm water bevatten. Bepaalde dieren en planten die vroeger in deze omgeving voorkwamen kunnen daardoor terugkeren.

Maar het draait in het Drents-Friese Wold niet alleen om herstel van natuurwaarden. Er wordt ook gewerkt aan behoud en ontwikkeling van het cultuurhistorisch waardevolle esdorpenlandschap rond Doldersum. In dat kader houden Natuurmonumenten en het Drents Landschap zich bezig met het bevorderen van de heidegroei op het Wapserveld en het Doldersummer veld.

,,Rond Doldersum kun je de essen -vruchtbare bolle akkertjes- nog goed onderscheiden. Van oorspong grensde daar heide aan'', vertelt Kerssies. ,,In elk dorp had je wel een kwajongen die bij de boeren langs ging en het vee meenam naar de velden. Doordat de dieren het dorre gras wegvraten, konden zich heideplantjes ontwikkelen.''

Tegenwoordig groeien in beide velden ook hoge pollen pijpestrootje. Maar door aanpassing van het grondwaterpeil en door begrazing met Schotse Hooglanders en schapen zal hei weer volop kans krijgen. ,,De bedoeling is dat je straks weer de samenhang tussen de verschillende delen van het oude cultuurlandschap kunt aflezen'', zegt Winters.

Een kudde van 150 Schoonebeker Heideschapen wordt op basis van een speciaal begrazingsplan over de velden geleid. 's Avonds vertoeven de schapen in een ouderwetse potstal langs de Huenderweg. Ook dat past in het historische plaatje. Winters: ,,De mest die ze daar produceren gooien we op de akkers bij boerderijen die we in bezit hebben. En op die akkers verbouwen we graan. Precies zoals vroeger.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden