Landschap in goede handen bij provincie

Anders dan rijksadviseur Eric Luiten onlangs beweerde, is het landschap helemaal niet 'te vondeling gelegd', betogen Jan Jacob van Dijk en Tjeerd Talsma.

Het nationale landschapsbeleid is door het Rijk te vondeling gelegd, zo stelt rijksadviseur Eric Luiten in het artikel 'Het landschap staat op het spel' (Trouw, 4 april). Het is juist dat het Rijk sinds de decentralisatie van het natuurbeleid landschap niet langer als een rijkstaak ziet, maar daarmee is het nog geen weeskind. De provincies hebben de verantwoordelijkheid voor het landschapsbeleid naar zich toegetrokken en zijn volop bezig daar gestalte aan te geven, ook samen.

Het Rijk mag dan in de ogen van Luiten de zorg voor het landschap overboord hebben gezet, bij de provincies staat het op de politieke agenda's. Landschap is onderdeel van onze cultuur, het biedt inwoners identiteit, draagt bij aan hun welzijn en vormt een belangrijke bron van ondernemerschap. Het is dus belangrijk dat we goed zorgen voor een aantrekkelijk Nederland.

Maatwerk

Luiten constateert in zijn rondgang langs provincies dat zij op verschillende manieren het landschapsbeleid invullen. Dat is juist, maar wat de provincies betreft is het landschap daar juist bij gebaat.

Landschap is maatwerk, gegeven de specifieke kenmerken van elk landschap. De ruimtelijke vraagstukken in een open veenweidegebied zijn nou eenmaal heel anders dan in een gebied als de Friese Wouden, met veel houtwallen, of een landschap dichtbij de grote stad, met veel ruimtelijke druk. Die verscheidenheid vraagt juist om een gebiedsgerichte regionale aanpak, samen met de maatschappelijke partners. De verschillende ruimtelijke opgaven, zoals economie, landbouw, recreatie en natuurontwikkeling, hebben een belangrijke invloed op de landschappelijke kwaliteit. De afweging van die verschillende belangen en functies is bij uitstek een rol die goed past bij de kerntaak van provincies op het gebied van ruimtelijke ordening in het landelijke gebied. Zo heeft Noord-Holland een belangrijke rol gespeeld bij het zorgen dat bij de dijkversterking tussen Amsterdam en Hoorn rekening wordt gehouden met het historische cultuurlandschap en dat waterveiligheid wordt gecombineerd met nieuwe natuur en recreatiemogelijkheden.

Daar waar nodig werken de provincies samen, zoals bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het IJsselmeergebied. En we zijn bezig die samenwerking te versterken.

Provincies pleiten - net als Luiten - er bij het Rijk voor dat het landschap een belangrijke plek krijgt in de Omgevingsvisie. Vandaag organiseert het Interprovinciaal Overleg in samenwerking met Landschappen NL een werkconferentie over de ontwikkeling, beleving en bescherming van het landschap. Medewerkers van verschillende overheden, en het Rijk, komen bijeen met terreinbeherende natuurorganisaties, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties om samen een agenda op te stellen rondom de kansen en opgaven voor het landschap van de toekomst. We nodigen iedereen die zich - net als de provincies - verantwoordelijk voelt voor het landschap, van harte uit met ons mee te denken.

Gezamenlijke agenda

Landschap is namelijk niet alleen van de provincies. Wij roepen het Rijk dan ook op een rol te blijven spelen bij het landschap. Bijvoorbeeld door in zijn grote programma's en projecten meer aandacht te geven aan de landschapskwaliteit, zoals op het gebied van energie, bij de inpassing van weg- en spoorinfrastructuur, en inzake landbouw en waterveiligheid.

We zien dat heel veel partijen zich betrokken voelen bij het landschap en een actieve rol willen spelen. Laten we gezamenlijk een agenda voor het landschap opstellen en zo het landschap samen grootbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden