Landen zeggen Syrisch verzet geld toe

'Vrienden van Syrië' blijven verdeeld over beste aanpak Salaris voor bevrijdingsleger is compromis

De Syrische oppositie begint serieus vorm te krijgen nu er een fonds komt om leden van het Vrije Syrische Leger salaris te betalen. Rijke Arabische Golfstaten zegden gisteren miljoenen dollars per maand toe, die de politieke tak van de oppositie - de Syrische Nationale Raad (SNC) - aan de militaire tak mag uitbetalen.

De beloftes werden in Istanbul gedaan tijdens de tweede bijeenkomst van de 'Vrienden van Syrië', meer dan zeventig, vooral westerse en Arabische landen die de Syrische president Assad liefst zo snel mogelijk zien vertrekken. In de eindtekst van de conferentie was over het salarisplan overigens niets terug te vinden. Landen bieden individueel hulp aan, omdat over de vraag hoe Assad verjaagd moet worden, binnen de club van Vrienden geen overeenstemming bestaat.

Golfstaten als Saoedi-Arabië willen het liefst het Vrije Syrische Leger bewapenen, terwijl westerse landen daar huiverig voor zijn. "Er is inderdaad verschil van mening", zegt minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal. "Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten willen de SNC wel helpen met humanitaire middelen, zoals communicatie-apparatuur voor activisten. Maar we zijn geen voorstander van het leveren van wapens, omdat dat de situatie in Syrië alleen maar zal verslechteren."

De Amerikanen en Europeanen oefenden daarom druk uit op de Golfstaten om hun bewapeningsplannen in de ijskast te zetten. Het salarisplan lijkt het daaruit voortgevloeide compromis - tot verdriet van veel leden van de Syrische oppositie die bij de Vrienden-top rondlopen. Zonder uitzondering zijn zij voorstander van het beter bewapenen van de opstandelingen, liefst nadat die wat beter georganiseerd en getraind zijn en zich onder het politiek gezag van de SNC hebben geschikt.

Soehair Atassi, een prominent activiste (geen lid van de SNC) vindt dat vooral de westerse landen achter de feiten aan hobbelen. "Ik heb minister Rosenthal onlangs ontmoet. Toen zei ik al: zeven maanden geleden wilde u geen hulpmiddelen geven aan de demonstranten terwijl het toen nodig was. Nu wilt u dat wel, maar hebben we wapens nodig. En over een paar maanden, als u wapens wil geven, hebben we een internationale interventie nodig."

Zo zijn er meer oppositieleden die de Vrienden te slap vinden. Ze willen geen mooie woorden en beloftes meer, maar actie. Wapens, en een 'veilige zone' van waaruit het Vrije Syrische Leger kan opereren. Atassi windt zich op over de uitspraak van onder anderen Hillary Clinton dat de missie van Syrië-gezant Kofi Annan 'een laatste kans' vormt voor het Syrische regime. President Assad stemde vorige week in met Annans plannen voor een staakt-het-vuren, maar ging vervolgens door met het beschieten van steden. "Waarom krijgt hij nog een kans?"

SNC-lid Bassam Ishak is optimistischer over de Istanbul-bijeenkomst. "Politiek is de kunst van het mogelijke. Dat moeten we accepteren. Het is positief dat zo veel landen zich zo betrokken voelen bij de situatie van de Syrische bevolking." Salaris betalen is een stap in de goede richting. "We moeten een serieus leger maken van het FSA, dat is beter dan gewapende groepen die aan niemand verantwoording afleggen. Bewapening is daarvoor belangrijk, een salaris ook. Bovendien: hoe meer wij lijken op een echte regering, hoe sneller mensen zullen overlopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden