Landen G20 willen nauwer samenwerken tegen terreur

De leiders van de G20 hebben in een slotverklaring de 'gruwelijke' terroristische aanslagen in Parijs veroordeeld en hebben opgeroepen gezamenlijk het terrorisme te bestrijden. Beeld epa
De leiders van de G20 hebben in een slotverklaring de 'gruwelijke' terroristische aanslagen in Parijs veroordeeld en hebben opgeroepen gezamenlijk het terrorisme te bestrijden.Beeld epa

De regeringsleiders van de G20, de twintig belangrijkste economieën van de wereld, hebben maandag afgesproken nauwer samen te werken in de strijd tegen het terrorisme. Maar ook de vluchtelingencrisis en het aanjagen van de economische groei waren belangrijke discussiepunten tijdens de top in Turkije.

Drie dagen na de bloedige terreuraanslagen in Parijs kwamen de leiders van de G20 overeen inlichtingen uit te wisselen, de geldstromen naar terreurgroepen af te snijden en de grenzen van Europa beter te bewaken. In de slotverklaring van de tweedaagse top in het Turkse Antalya noemen de G20-landen de aanslagen 'gruwelijk'.

De leiders van de G20 willen de financiële bronnen van terroristische groepen droogleggen door informatie over verdachte overboekingen uit te wisselen, de eigendommen te bevriezen en te dreigen met zware en doelgerichte sancties. "Terroristische netwerken moeten in hun portemonnee geraakt worden'', zei de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

De leiders stellen ook dat er veel aandacht moet zijn voor het gebruik van internet bij het voorbereiden van terreurdaden en voor de dreiging van Syrische strijders die terugkeren.

Donorconferentie
Over de vluchtelingencrisis waar veel G20-landen mee te maken hebben zei de Britse premier David Cameron dat hij hierover begin volgend jaar een donorconferentie wil beleggen. Die moet 'aanzienlijke nieuwe inkomsten' bijeen brengen om de gestage stroom Syrische vluchtelingen het hoofd te bieden.

"Maar niets van dit alles is een substituut voor de belangrijkste benodigdheid van allemaal: een politieke oplossing die vrede brengt in Syrië en de miljoenen vluchtelingen de gelegenheid biedt naar huis terug te keren", zei Cameron.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel vonden de leiders van de G20 elkaar in het inzicht "dat de uitdaging niet alleen met militaire middelen kan worden gestuit". "Een veelheid aan maatregelen is nodig", zei Merkel.

De Amerikaanse president Barack Obama sloot opnieuw uit dat de Verenigde Staten grondtroepen zullen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Omdat IS geen "conventionele oorlog voert'', is de terreurgroep moeilijker tegen te houden, zei Obama. "Het is niet hoe geavanceerd hun wapens zijn, maar de ideologie die ze hebben en hun bereidheid om te sterven.''

Onderonsjes
In de kantlijn van de G20-top vonden de wereldleiders tijd voor onderonsjes. Zo sprak Obama met de regeringsleiders van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, en met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius. De Franse president Hollande bleef in Frankrijk om de nasleep van de aanslagen in goede banen te leiden.

Obama sprak ook met de Russische president Vladimir Poetin, die evenens met Cameron overlegde. Beiden spraken zich na afloop uit voor gezamenlijk optreden tegen terrorisme. "De jongste tragische gebeurtenissen in Parijs tonen aan dat we onze inspanningen in de strijd tegen dit kwaad moeten bundelen, iets dat we al lang geleden hadden moeten doen", zei Poetin.

'Moskou steunt Assad'
Rusland mengde zich eind september met zijn luchtmacht in de burgeroorlog in Syrië onder het mom van de bestrijding van IS. Volgens de VS bombarderen de Russen veelal echter niet IS, maar richten zij zich tegen gematigde rebellen van de Syrische oppositie die de steun van de Amerikanen genieten.

Moskou zou het er volgens de VS en hun bondgenoten vooral om te doen zijn president Bashar al-Assad in het zadel te houden en zou erop uit zijn een tegenstelling zonder tussenweg te forceren tussen moslimextremisten en het regime-Assad.

De Franse luchtmacht voerde afgelopen zondagnacht zware bombardementen uit op het Syrische Raqqa, dat geldt als de hoofdstad van IS. De VS reikten de Fransen doelwitten aan en hebben de uitwisseling van gegevens tussen Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten uitgebreid, zeiden bronnen bij die diensten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden