Landen beloven Irak alle hulp bij aanpak IS

Irak krijgt "alle mogelijke hulp, inclusief passende militaire assistentie" bij de bestrijding van de extremisten van Islamitische Staat (IS). Dat is het voornemen van zo'n dertig landen, gisteren bijeen in Parijs op uitnodiging van de Franse president Hollande. Wat die hulp precies inhoudt, bleef echter vaag.

Volgens Hollande vereist de dreiging die van IS uitgaat een 'wereldwijd' antwoord. De Iraakse president Foead Masoem benadrukte dat dit antwoord vooral niet lang op zich moet laten wachten. "Als deze interventie en de steun voor Irak te laat komen, betekent dit dat IS meer gebied kan bezetten en dat de dreiging alsmaar groter wordt."

Frankrijk is gisteren met verkenningsvluchten begonnen boven Irak en de Amerikanen zijn al weken bezig met bombarderen. Wat andere landen gaan doen is echter nog onduidelijk, al zei de Amerikaanse minister Kerry dat hij de toezeggingen om militaire assistentie te bieden zeer 'bemoedigend' vond. Verschillende Arabische landen hebben aangeboden mee te doen aan luchtaanvallen. Turkije zou echter alleen willen bijdragen aan humanitaire en logistieke operaties vanaf de Navo-basis op zijn grondgebied.

Iran doet zeker niet mee. Kerry liet eerder al weten dat de VS geen behoefte hebben aan Iraanse medewerking, maar volgens de Iraanse leider ayatollah Khamenei is dat onzin. Achter de schermen heeft de anti-IS-coalitie wel dergelijk om Iraanse steun gevraagd, zo zei hij op de Iraanse staatstelevisie, maar Teheran is daar niet op ingegaan. "Ik zei nee, want ze hebben vieze handen."

Ingrijpen van de VS zal leiden 'tot dezelfde problemen in Irak waar ze de afgelopen tien jaar mee werden geconfronteerd', aldus Khamenei. Zo was Irak lang in de greep van hevig sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten. Een herhaling van dat geweld is bepaald niet denkbeeldig als IS verslagen zou worden.

Nu al zijn er aanwijzingen dat er een bijltjesdag voor soennieten dreigt als hun door IS bezette steden - Mosoel, Tikrit, Falloedja - heroverd zouden worden door een coalitie van het Iraakse leger, Koerdische strijders en sjiitische milities. Ze hoeven daarvoor alleen te kijken naar hun geloofsgenoten in Samarra. Die stad ten noorden van Bagdad werd in juni kort bezet door IS. Een onderzoeker van Amnesty tekende in de stad onlangs getuigenissen op van bewoners over tientallen wraakmoorden door sjiitische milities na het vertrek van IS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden