Landelijke richtlijn voor gedrag moslimstudenten ’niet nodig’

Scholen klagen dat stagiaires van lerarenopleidingen uit geloofsovertuiging weigeren een hand te geven. Hogeschool Rotterdam overweegt een nieuwe gedragscode.

Volgens de HBO-raad zijn de klachten over moslimstudenten die tijdens hun stage mensen van het andere geslacht geen hand willen schudden, incidenten. „Een landelijke richtlijn is niet nodig, maar het bestuur van de HBO-raad begrijpt het wel als de Hogeschool Rotterdam een gedragscode invoert”, laat een woordvoerster weten. Voorlopig zal de HBO-raad die richtlijnen aan het eigen initiatief van de onderwijsinstellingen overlaten.

Hogeschool Rotterdam, waar de helft van de studenten allochtoon is, overweegt het invoeren van de nieuwe gedragscode nadat enkele scholen klaagden over stagiaires die collega’s en ouders geen hand wilden geven. In de gedragscode ’omgangsvormen’ van de school staat nu al dat studenten en docenten ’ongeacht hun maatschappelijke en religieuze opvattingen op respectvolle wijze moeten samenwerken’. Voor de lerarenopleiding komt daar nu een aparte gedragscode bij, omdat docenten volgens de school een ’bijzondere positie in de samenleving’ hebben.

Of dat betekent dat handen schudden nu verplicht wordt en hoe de code er precies uit gaat zien, weet de Rotterdamse onderwijsinstelling nog niet. „In het najaar wordt bekeken of zo’n gedragscode echt haalbaar en wenselijk is”, zegt Arno Veugelers van Hogeschool Rotterdam.

Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn de problemen met stagiaires slechts incidenten. „Een tijdje geleden doken wat voorvallen op in Utrecht, nu is het Rotterdam, maar het is altijd nog plaatselijk opgelost. Een landelijke gedragscode is dus niet nodig”, zegt een woordvoerder.

Full Color, de projectgroep van Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt die tot doel heeft meer allochtonen voor de klas te krijgen, denkt niet dat een gedragscode de integratie bevordert. „Zo’n gedragscode over handen schudden blijft erg steken bij uiterlijkheden”, zegt Rubina Boasman van Full Color. „Het zou beter zijn als een lerarenopleiding stilstaat bij de sociale vaardigheden: bij de manier waarop de student overkomt voor de klas. Door naar de houding te kijken, zal een student beter begrijpen dat hij voor een goed contact met ouders en collega’s sommige dingen moet doen en andere laten. Die bewustwording is beter dan een gedragscode van bovenaf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden