Landelijke databank tegen fietsendiefstal

Vanaf volgend jaar zijn alle politiekorpsen aangesloten op een databank van gestolen fietsen. Dit moet er toe leiden dat duizenden tweewielers terugkomen bij hun eigenaar.

Het register staat van vanaf 27 januari 2008 ook op internet.

Door de databank wordt het voor dieven minder aantrekkelijk om fietsen te stelen, denkt Guus Wesselink, directeur de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Hij zit in de Stuurgroep Aanpak Fietsdiefstal, initiatiefnemer van het landelijke register.

Voorheen had elke politieregio nog een eigen databank. Een verdachte fiets werd vaak alleen in dit systeem opgezocht. De pakkans van iemand die in Groningen op een in Amsterdam gestolen fiets reed, was daarom minimaal. Het nieuwe register moet hier een einde aan maken.

Het landelijke systeem (HKS) van de politie waarin alle gestolen goederen worden opgenomen, is niet voldoende in de strijd tegen de fietsendiefstal. Controleurs, zoals stadswachten of gemeentelijke controleteams, kunnen niet in deze databank terecht.

Het nieuwe landelijke systeem is daarentegen door iedereen te raadplegen via internet. Zo kunnen kopers van een tweedehands fiets kijken of het rijwiel als gestolen geregistreerd staat. De databank bevat inmiddels gegevens van 4,5 miljoen fietsen die van een chip zijn voorzien. Volgend jaar komen daar nog miljoenen framenummers bij.

Aan het einde van deze maand is 80 procent van de politiekorpsen aangesloten op de landelijke database. Alleen enkele korpsen in het zuiden van het land beschikken nog niet over de juiste apparatuur om gestolen fietsen op te sporen.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk initiatief wordt opgezet. Al twee keer eerder werden pogingen ondernomen, maar die liepen spaak. Maar het draagvlak om fietsendiefstal tegen te gaan is steeds groter geworden en ook de regering heeft er prioriteit aan gegeven. „Daarom gaan we het deze keer echt waarmaken", aldus Wesselink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden