Landbouwgif

Agrarisch Nederland is in rep en roer omdat het college voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) twee derde van de bestrijdingsmiddelen verbiedt. Teelten als bonen, erwten en uien dreigen daarmee onmogelijk te worden omdat de onkruidbestrijding niet in handwerk valt om te zetten. Gegriefd ben ik door de reactie van Natuur en Milieu in Trouw van 11 augustus, waarbij boeren die hier niet mee kunnen leven ervan worden beticht slechte ondernemers te zijn. Ik ben al jaren bezig om met zo min mogelijk milieubelasting een zo goed mogelijk resultaat te halen. Maar kennelijk voldoen voor Natuur en Milieu alleen biologische en ecologische landbouw aan het criterium van goed ondernemerschap. Maar ik zie ook hoeveel moeite zij hebben om aan personeel te komen om het onkruid handmatig te bestrijden.

L.Geerse (akkerbouwer)

Is het niet de consument zelf, die bepaalt hoeveel wij produceren? Als uit de studies blijkt dat het marktaandeel van de bio/eco-producten vijf tot tien procent zal worden, dan constateer ik dat negentig procent van de consumenten kiest voor het goedkopere, gangbaar geproduceerde product.

Dat de overheid op milieugebied strenge eisen stelt, daar is niks mis mee. Het is echter wel mis als Nederland als enige in Europa gewasbeschermingsmiddelen verbiedt waarvoor geen alternatieven bestaan, waardoor teelten naar het buitenland gaan. En wat koopt en eet u straks? Doperwtjes en boontjes van Hak geproduceerd in Duitsland, België of Frankrijk en bespoten met het straks in Nederland verboden basagran. Dankzij die bespuiting een veilig product zonder giftige bessen van de zwarte nachtschade. Jammer alleen dat wij straks niks meer te eten te hebben. Of zou het gezonde verstand toch zegevieren in Den Haag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden