Landbouw / Mooiere Groninger boerenschuren

PIETERBUREN, GODLINZE - Een vereniging van boeren en burgers in Noord-Groningen maakt zich sterk voor landbouwschuren die passen bij het landschap en bij de traditionele agrarische bebouwing. Twee voorbeeldschuren zijn nu bijna klaar.

,,Je gaat toch niet zo'n lelijke loods neerzetten?'' vroegen inwoners van Pieterburen aan boer Betto Rietema toen ze lucht kregen van zijn plannen voor een nieuwe werktuigenschuur. Hun bezorgdheid was overbodig, want de zoveelste stalen doos uit de catalogus van hallenbouwers zou het zeker niet worden.

,,Die revolutiebouw past niet bij mij en niet bij deze omgeving'', zegt Rietema. Tot voor kort waren er geen geschikte alternatieven. Mede daarom had hij de bouw van een nieuwe schuur voor zijn werktuigen lang uitgesteld.

Intussen heeft Rietema toch een opslagruimte die mooier oogt dan de gebruikelijke modellen en redelijk aansluit bij zijn twee stenen schuren van 150 jaar oud. Dat is te danken aan de vereniging 'Wierde en Dijk', waarin boeren en burgers uit Noord-Groningen zich be ijveren voor meer harmonie tussen landbouw en landschap.

Een paar jaar geleden begon de vereniging met een project 'agrarisch landschappelijk bouwen'. ,,We wilden iets doen aan de onvrede over het uiterlijk van nieuwe landbouwschuren. Veel mensen vinden dat die hallen misstaan in het oude cultuurlandschap'', zegt voorzitter Harm Westers.

Een goothoogte van wel 5 meter (om kuubskisten vier hoog te kunnen stapelen), een flauwe dakhelling, witte daken en felle kleuren, zijn de voornaamste bezwaren, zegt Westers, zelf ook boer. ,,We vonden dat het wel wat introverter kon.''

De vereniging regelde subsidie van onder meer de provincie en legde contact met een architect die zich ook stoort aan de moderne schuren. Deze maakte voor vijf leden een ontwerp, toegesneden op het gebruiksdoel en de ruimtelijke situatie. Twee ontwerpen zijn nu uitgevoerd: behalve in Pieterburen staat er ook een voorbeeldschuur in Godlinze.

Rietema is tevreden over het resultaat. ,,Het was niet goedkoop, maar ik kijk er elke dag met plezier naar.'' Hij erkent dat de schuur op het eerste gezicht niet eens zoveel afwijkt van het bekende. Geprofileerde groene metalen damwanden en donker golfplaat bepalen ook hier grotendeels het aanzien.

Maar het gebruik van baksteen, de lagere wanden met raampjes, de dakhelling die is afgestemd op de traditionele kapschuren en de schuin aflopende kopse kant verlenen dit bouwwerk een vriendelijker uitstraling. Geheel in stijl komt er nog een uilenbord in de nok.

,,We moesten wel een paar keer water bij de wijn doen'', zegt Rietema's vrouw. ,,Zo hadden we liever een andere kleur groen gehad, maar om het betaalbaar te houden moesten we een standaardkleur nemen.''

Martin Wiersema, die een gemengd biologisch bedrijf heeft in Godlinze, meldde zich binnen vereniging Wierde en Dijk als eerste aan voor de bouw van een alternatieve schuur. ,,Dit past in onze visie op landbouw, die inhoudt dat je als boer ook een verantwoordelijkheid hebt voor je omgeving'', zegt hij.

Wiersema en zijn broer gebruiken de schuur om kool, koolraap en pompoen van kleiresten te ontdoen, als koelcel voor groente en als opslag voor strobalen. Doordat kisten met groente wegens de lagere wanden minder hoog kunnen worden opgetast, is de schuur groter uitgevallen dan anders nodig was geweest, vertelt de boer. Het is een van de factoren die deze manier van bouwen duurder maken, al is nog onduidelijk wat de precieze meerkosten zijn.

Voorzitter Westers van 'Wierde en Dijk' hoopt dat er structureel subsidie beschikbaar komt voor het nieuwe type schuur, dat de vereniging binnenkort gaat aanprijzen bij hallenbouwers. ,,Zonder financiële tegemoetkoming zal maar een heel klein groepje boeren deze stap willen zetten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden