'Landbouw moet nog intensiever'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederland moet zijn intensieve landbouw absoluut niet in de ban doen. Integendeel, de landbouw moet juist nog intensiever dan nu al het geval is.

Redactie Groen

Het is het productiefste en duurzaamste systeem dat er is. Daarmee kan de groeiende wereldbevolking worden gevoed en het milieu worden gespaard.

Dat stelt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen Universiteit in een gesprek met Trouw. Ook onderstreept hij zijn opvattingen in zijn rede waarmee hij vandaag in Wageningen het academisch jaar opent. "We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten. Dat betekent een verdubbeling van de huidige productie, en dat met de noodzaak om minder grondstoffen en chemische middelen te gebruiken. Dat is een enorme opgave. Alleen de intensieve landbouw kan dat aan. Het geeft per hectare de hoogste opbrengst. Bovendien blijkt steeds meer dat de intensieve methode de minste milieuschade per kilogram product oplevert."

Volgens Dijkhuizen is het niet voor niets dat men van heinde en verre Nederland bezoekt. "Nederlandse boeren zijn wereldkampioen efficiëntie en duurzaamheid. Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld zal straks lijken op Nederland." Dijkhuizen realiseert zich dat zijn opvatting controversieel is. "Het zal veel moeite kosten om de boodschap aan de mens te brengen dat juist intensieve landbouw het meest duurzaam is. Mijn grote zorg is daarom dat dit systeem wordt afgebroken, terwijl we het wereldwijd zo hard nodig hebben."

Van het recent gepresenteerde wetsontwerp van het GroenLinkse Kamerlid Grashoff, die dieren meer ruimte wil geven om natuurlijk gedrag te vertonen, is Dijkhuizen niet onder de indruk. "Het is goed voor het dierenwelzijn, maar het vraagt meer grond en grondstoffen en het vergroot daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Niet echt groen dus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden