Landbouw kan zo niet doorgaan

Ralf Bodelier hekelt het groene geloof in 'bio, slow en lokaal', omdat de opbrengst van biologisch voedsel te laag zou zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden, omdat het de prijs van voedsel zou opdrijven en hierdoor de armen van deze wereld hard zou treffen en omdat het vanwege het ruimtebeslag een bedreiging zou betekenen voor de laatste restjes van ongerepte natuur (letter&geest, 21 september).

Maar nu de feiten. Momenteel wordt ongeveer 50 procent van alle voedsel wereldwijd geproduceerd door kleine boeren die van oudsher 'organisch' te werk gaan. Het verschil in opbrengst tussen biologische, organische of ecologische landbouw en conventionele, intensieve en industriële landbouw bedraagt slechts 20 procent. Op een stuk land waarop je via conventionele landbouw zes ton graan kunt oogsten, kun je dus via ecologische landbouw vijf ton produceren. Maar die opbrengstenkloof valt makkelijk te overbruggen wanneer ook de bestaande investeringskloof verkleind zou worden. De investeringen voor onderzoek ten behoeve van ecologische landbouw vallen namelijk in het niet vergeleken bij de investeringen in de conventionele landbouw.

Verder zal het prijsverschil veranderen ten gunste van ecologisch geproduceerd voedsel wanneer de verborgen kosten van voedsel dat conventioneel wordt geproduceerd in de prijzen verdisconteerd zal worden. Reken maar na. De intensieve veehouderij veroorzaakt regelmatig op mensen overdraagbare infectieziekten en resistentie tegen antibiotica en leidt zo tot hoge volksgezondheidskosten.

Ook het verlies van biodiversiteit als gevolg van het gebruik van pesticiden brengt enorme kosten met zich mee. Bovendien draait de consument via de belastingen op voor de kosten die verbonden zijn met de verstoring van de globale stikstofcyclus als gevolg van het overvloedig gebruik van kunstmest.

De conventionele landbouw verzwelgt grondwater. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het grondwaterpeil in grote delen van de wereld onrustbarend daalt als gevolg van het oppompen van water ten behoeve van irrigatie. Het gebruik van aardolie is sinds het begin van de groene revolutie vervijftigvoudigd vergeleken met de traditionele landbouw. De productie van voedsel voor 9 miljard mensen via conventionele landbouw zal dan ook binnen 12 jaar leiden tot uitputting van onze globale aardoliereserves.

Deze feiten logenstraffen op niet mis te verstane wijze Bodeliers aantijging dat de 'elite', uit weerzin tegen een abstracte en chaotische wereld, haar morele plicht zou verzaken om de intensieve landbouw te omarmen. Wanneer we de steeds verder oplopende kosten voor gezondheid en milieu in rekening brengen, wordt duidelijk dat de conventionele landbouw een doodlopende weg is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden