Opinie

Landbouw in Europa moet kleinschalig

Het geoogste graan van een akkerbouwer in Flevoland wordt gestort in de opslag. Beeld ANP
Het geoogste graan van een akkerbouwer in Flevoland wordt gestort in de opslag.Beeld ANP

Morgen demonstreren duizenden Europeanen in Brussel tegen plannen van de Europese Commissie om volgend jaar het landbouwbeleid grondig te herzien. Die voorstellen zijn volstrekt onvoldoende om de sector blijvend te verduurzamen, de biodiversiteit op het platteland te versterken, het landschap in stand te houden, en boeren en tuinders een eerlijk inkomen te garanderen.

De kwestie is: hoe ziet de Europese agrarische sector er de komende decennia uit? Grootschalig, eenvormig, een pest voor mens, dier en milieu? Nóg intensiever, nóg industriëler, zoals onlangs in deze krant bepleit door Aalt Dijkhuizen, de topman van de Wageningse universiteit?

De slow-foodbeweging - een mondiale maatschappelijke beweging van consumenten en producenten met meer dan 60.000 leden in Europa - heeft een alternatief plan. Steun voor jonge boeren is nodig. Op dit moment is nog maar 7 procent van de Europese boeren jonger dan 35. Het boerenvak moet voor jongeren weer aantrekkelijk worden, bijvoorbeeld door verbetering van de agrarische opleidingen, door bureaucratische obstakels voor beginnende bedrijven uit de weg te ruimen en door versteviging van de inkomenspositie van jonge boeren en tuinders.

En ten tweede: stel kleine en middelgrote bedrijven centraal. Grootschalige landbouw leidt tot verschraling van het landschap, vervlakking van het aanbod en verslechtering van het dierenwelzijn. Kleine(re) boerenbedrijven hebben baat bij een nieuwe opzet van geografische herkomstindicaties (zoals de appelations controlées), efficiëntere distributiekanalen voor hun streekgebonden producten en een beloning voor activiteiten als landschaps- en natuurbeheer, zorg, toerisme en cultuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden