Land zonder minaret valt te beklagen

Wat betekent een minarettenverbod voor een samenleving? Nadat eeuwenlang de katholieken in Nederland geen zichtbare kerken mochten bouwen, veranderde dat rond 1850. Wat er toen aan bouwijver loskwam heeft elke Nederlandse stad diepgaand gestempeld.

De geniale architect Pierre Cuypers was bezield van het verlangen de Middeleeuwen te doen herleven. Een schok ging door protestants Nederland toen zijn bouwplannen werkelijkheid werden. Het Rijksmuseum werd door koning Willem III verafschuwd. In menig bescheiden dorp, waaronder mijn eigen Hilversum verrees een reusachtige kerk. Onze trots is een toren van bijna 100 meter. Sommige protestanten vreesden een algehele overname van Nederland door de roomsen. Het is meegevallen, alhoewel het een feit is dat menig stad nog steeds gedomineerd wordt door een neo-gothische reus. Maar menigeen in Nederland waardeert de wijding die van zo’n kerk uitgaat, ook al leidt dat niet direct tot kerkbezoek. Er gaat toch iets spiritueels van uit.

Wat de moskeeën betreft zal een ’Oosterse’ stijl niet detoneren: de synagogen in Nederland hebben dikwijls een exotische uitstraling omdat men toen nog onder invloed van het oriëntalisme aan het jodendom een exotische tintje wilde geven. Moskeeën kunnen daar wel bij, met een beperking van de hoogte. De moskee zal een belangrijke plaats in de samenleving hebben, al was het alleen maar vanwege de herinnering aan het gebed en spirituele dimensie van het leven die onze samenleving niet kan missen. Een verbod op minaretten zou met name spiritueel een ernstige nederlaag zijn voor onze samenleving. Wat dat betreft valt Zwitserland te beklagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden