Land van Ooit rouwt om 'ridder'

Het Land van Ooit is in diepe rouw. De zwarte ridder, gespeeld door de Poolse stuntman Radek Kulon, is dood. In de nacht van zondag op maandag bezweek de 31-jarige acteur in het ziekenhuis aan zijn verwondingen die hij vrijdag opliep tijdens de laatste vechtscène van het riddertoernooi waarin hij dagelijks optrad.

De riddershow met de witte, de gele, de rode en de zwarte ridder is onbetwist het spannendste programma-onderdeel van het attractiepark, waar bezoekers van de ene naar de andere theatervoorstelling worden gevoerd. De zwarte ridder is de booswicht. Hij mag desondanks de jonkvrouw huwen, maar moet daarvoor eerst een toernooi met de drie andere ridders winnen. Aanvankelijk lijkt hij daarin te slagen, maar uiteindelijk verliest hij het zwaardgevecht. De winnende ridder toont zich edelmoedig. In plaats van de zwarte ridder te doden, drijft hij zijn zwaard naast het hoofd van de verliezer in het zand.

Zo ging het honderden keren goed. Tot vrijdag. Het zwaard trof de zwarte ridder in het hoofd. De 2600 mensen, meest kinderen, die de voorstelling bijwoonden, hebben van de ernst van het ongeluk niets gemerkt. Het zag er aanvankelijk ook niet zo dramatisch uit. In het ziekenhuis evenwel bleek de toestand van Kulon kritiek.

Desondanks gingen de riddershows zaterdag en zondag, op uitdrukkelijk verzoek van de rest van de Poolse stuntgroep, gewoon door. Na het overlijden van Kulon, die in Polen in ridderfilms optrad en dertien jaar stuntman was, is de show voorlopig afgelast.

Onder de vierhonderd medewerkers van het Land van Ooit is de ontzetting groot. Het meeste personeel is ingehuurd om het publiek theatraal te vermaken. Dat valt onder deze omstandigheden niet mee, maar het park blijft desondanks open. Directeur M. Taminiau: ,,We hebben alle Ooiters bijeengeroepen en erover gepraat. Duizend kinderen zien een jaar lang uit naar hun schoolreisje. Voor hen kun je het niet maken de poort te sluiten.''

De politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in, waarbij foto's die bezoekers hebben gemaakt mogelijk kunnen helpen. Volgens Taminiau valt de 'opponent' van de zwarte ridder niets te verwijten. ,,De show bestaat uit vaste handelingen, is gekeurd door de Arbo-dienst en voldoet aan alle veiligheidseisen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden