Land komt in opstand

Marco Kunst leeft zich uit op karikaturale personages, de ene naam nog wateriger dan de ander

Het nieuwe, dikke kinderboek van Marco Kunst bruist van het verzinplezier. Zijn ongebreidelde fantasie viel al eerder op, bijvoorbeeld in zijn donkere, filosofische fantasy-avontuur 'Kroonsz', waarin hij de werkelijkheid presenteert als een weefsel van levenslijnen, die mensen met hun zielen verbinden.


'De Waterwaack van Natterlande' is van een andere orde - vrolijk, dwaas - maar ook nu dwingt het basisidee, als het je eenmaal volledig duidelijk is, enige bewondering af: je moet er maar opkomen.


Het heeft dit keer alles te maken met het geheimzinnige 'Waterwaackhuis' in het moerasachtige natuurgebied Zomp, dat de ouders van de tweeling Toffee en Gum (12) erven van een ver familielid. Pa en ma, die groot geld verdienen in de bouw, zien hun kans schoon om er een woonwijk uit de grond te stampen.


Maar het landschap lijkt in opstand te komen: de dijk schudt de pas aangelegde asfaltweg van zich af en de aarde gooit hijskranen en heimachines om. Toffee en Gum, die om beurten een hoofdstuk schrijven, ontdekken ondertussen steeds meer over het gebied en de won- derlijke functie van Waterwaack, een functie die hun overleden familielid bekleedde.


Kunst leeft zich uit op de karikaturale personages, veelal met waterige namen, de een nog buitenissiger dan de ander. Zo loopt de drijfnatte 'watersnoodtaris' Kolk door het verhaal en de dikke dame Thé Water, die aan 'snuifsuizend boventoonjodelen' doet, een afgrijselijk soort zingen. En cafébaas Theresius Nadorst, die merkwaardig spreekt: "Julder weet wel... Koekeleboerie... Rumoeren, geruchten en achterklapsels..."


Met dat talige gegoochel, die woordverzinnerij, treedt Kunst succesvol in de voetsporen van grootmeesters als Paul Biegel en Roald Dahl, al zijn sommige vondsten wat flauw. Dat geldt ook voor de ontelbare terzijdes, geregeld geestig, soms iets te melig: "Mama mia is Braziliaans-Portugees voor mama mia".


Dat oeverloze verzinplezier van Kunst maakt 'De Waterwaack' wel een beetje vermoeiend. Hij neemt zijn eigen wijdlopigheid op de hak ('Dit zijn nou echt van die dingen die eruit moeten als je strak en keurig je verhaal vertelt'), maar een beetje meer tempo was prettig geweest. Toch zullen de meeste kinderen ongetwijfeld smullen van dit spannende, maar vooral lollige avontuur, met een bescheiden moraal: "Wij mensen moeten alle Wilde Wezens in hun Wilde Waarde laten."


Marco Kunst De Waterwaack van Natterlande Illustraties Marieke Nelissen. Lemniscaat; 415 blz. euro 16,95. Vanaf 9 jaar.


oordeel


Spannend en lollig avontuur dat bruist van het verzinplezier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden