Land- en luchtmacht oefenen in Polen

KARWICE - De Poolse oud-strijders zijn ontroerd. Ruim vijftig jaar nadat ze zelf hebben meegeholpen Nederland te bevrijden, zijn Wieliszek en Wylenzek er persoonlijk getuige van dat de Nederlandse land- en luchtmacht in hn vaderland oefenen.

“Ja, dit doet ons veel. Wij hebben Nederland bevrijd en nu heeft Nederland de nauwste contacten met Polen. Wij hopen vurig dat Polen bij de Navo komt”, zegt A. Wieliszek, terwijl om hem heen in de feesttent Poolse en Nederlandse militairen het glas heffen.

Wieliszek, afgevaardigde van de eerste Poolse pantserdivisie, en Wylenzek, voorzitter van de Poolse vereniging in Breda, zijn met een gezelschap van Nederlandse vip's meegekomen om de oefening Rhino-Drawsko een dagje mee te maken. Tot zondag oefenen 4000 militairen van de Nederlandse landmacht en luchtmacht op het oefenterrein Drawsko-Pomorowski in het noordwesten van Polen. Het is jaren geleden dat de Nederlandse krijgsmacht op zo'n grote schaal heeft geoefend met een keur van tanks, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen.

Met zes schepen zijn duizend wielvoertuigen aangevoerd en per spoor bijna 200 pantservoertuigen. Het scenario van een omvangrijke landoorlog is na de val van de Muur in 1989 in onbruik geraakt; land- en luchtmacht willen niettemin graag beproeven hoe zij samen kunnen optreden.

In Nederland en ook Duitsland kan dat vanwege de bevolkingsdichtheid nog slechts op bescheiden schaal. In landen van het vroegere Oostblok is nog oefenruimte in overvloed. Vorig jaar oefende een Nederlandse brigade al in Tsjechië. Dit jaar zijn Polen en Hongarije aan de beurt. De deviezen die zo'n oefening oplevert, zijn in die landen meer dan welkom. Voor Rhino-Drawsko krijgt Polen van Nederland 1,8 miljoen gulden. Dat is volgens kenners een relatief bescheiden bedrag voor het drie weken lang kunnen gebruiken van een gebied van 20 bij 25 kilometer en het leveren van ondersteuning.

De goodwill, minstens zo belangrijk, is niet in geld uit te drukken. Polen maakt zich op om lid te worden van de Noordatlantische verdragsorganisatie en dan kan het geen kwaad om goed aangeschreven te staan bij Navo-leden. “Ik onthul u geen geheim als ik zeg dat Polen een uitstekende kans maakt”, zei minister Voorhoeve van defensie zaterdag. Zijn Poolse collega Dobrzanski hoorde het met zichtbaar genoegen aan. Van alle Oostblok-landen is Polen het land waarmee Nederland de intensiefste contacten onderhoudt. Dit jaar werken de twee landen in 50 verschillende militaire projecten samen.

Snijdende koude wind weerhield zaterdag tientallen Poolse journalisten niet van een bezoek aan de oefening. De begeleidende Nederlandse militairen hadden soms hun handen vol om al te enthousiaste fotografen en cameralieden binnen de afzetting te houden.

Land- en luchtmacht hadden dan ook zo'n beetje alles wat rijdt en vliegt uit de kast gehaald: Leopard 2-tanks, pantserrupsvoertuigen, Apache- en Chinook-helikopters (voor de luchtmobiele brigade) en als klap op de vuurpijl vier F 16's van de vliegbasis Leeuwarden. Twee aan twee kwamen ze met oorverdovend geraas van de naverbranders over het oefenterrein gevlogen, terwijl doffe dreunen bominslagen nabootsten. “Dat kan hier nog: het gebied is zeer dunbevolkt. In Nederland kunnen we nog met hooguit 150 man oefenen.”

Vooraf bleek het overigens wel nodig om extra aandacht te besteden aan mogelijke vervuiling van het terrein, dat jarenlang bij het Russische leger in gebruik is geweest. Het gerucht ging dat een deel van het terrein radio-actief besmet zou zijn. De geiger-teller sloeg alleen uit bij een Mig-straaljager die als oefendoel op het terrein ligt: de wijzers op het instrumentenpaneel bleken beschilderd met het radio-actieve radium. Defensie heeft inmiddels besloten om bij volgende oefeningen in voormalige Oostblok-landen standaard een bodem- en terreinonderzoek te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden