Lancee: Agente deed niets fout

Van een onzer verslaggevers SCHIERMONNIKOOG - R. Lancee, de ex-politiecommandant van Schiermonnikoog, bestrijdt dat een agente van de Groninger politie 'intimiteiten heeft gepleegd' met zijn dochter Bianca: “Volkomen uit de lucht gegrepen. Ook Bianca begrijpt niet waar die aantijging vandaan komt.”

Wel zou, voordat justitie destijds aan een onderzoek tegen Lancee begon, Bianca's mentor op het Zernike College in Haren het meisje seksueel hebben benaderd. Dit zou in diens woning zijn gebeurd. “Het is niet tot seksueel contact gekomen. Maar hij is te ver gegaan in een docent-leerlingrelatie.”

De mentor speelde destijds een belangrijke rol bij de - naar later bleek valse - aangifte wegens seksueel misbruik tegen Lancee. Hij was ook bij het verhoor van Bianca. Volgens Lancee is zijn verklaring destijds op last van het openbaar ministerie uit het proces-verbaal gehaald.

Sorgdrager maakte dinsdag het ambtsbericht openbaar van de Groninger hoofdofficier van justitie R. Daverschot uit oktober. Daarin meldt hij dat een agente 'op een onaanvaardbare wijze inhoud had gegeven aan haar taak' door intimiteiten te plegen met het meisje. De vrouw werd uit het onderzoeksteam gezet. Ze gaf volgens Daverschot haar functie als zedenrechercheur op.

Volgens Lancee is er die nacht in het Familiehotel in Paterswolde, waar Bianca op last van Justitie verbleef, niets gebeurd. “Bianca sliep in een tweepersoonsbed, die agente lag ook in dat bed. En er was voor een tweede agente een bed bijgeschoven. Er was geen verkeerde bijgedachte bij. Bianca was alleen gedwongen daar onder bewaking te slapen. Het alternatief was opsluiting in een politiebureau.” Justitie wilde destijds niet dat zij nog contact had met haar vader, die kort daarna door een arrestatieteam werd gearresteerd.

Volgens Lancee probeert het openbaar ministerie “de aandacht van het eigen falen af te leiden door de politie te beschuldigen”. Lancee: “Het klinkt misschien gek uit mijn mond, omdat ik niet echt blij ben met het politie-optreden tegen mij, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de agenten hier geen verwijt treft.”

Voorzitter P. Kruizinga van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) onderschrijft de lezing van Lancee. “De vrouw vond het onaanvaardbaar dat Bianca, die goed overstuur was, alleen werd gelaten. Uit bezorgdheid is zij toen bij haar gebleven.”

Minister Sorgdrager zou de Kamer later melden dat de politievrouw disciplinair was overgeplaatst. De minister is volgens Kruizinga door het OM op het verkeerde been gezet. De vrouw is op eigen verzoek van de zaak gehaald, er is geen sprake geweest van gedwongen overplaatsing.

Kruizinga heeft ook kritiek op het rapport van het OM over een zedenrechercheur die ervan wordt beschuldigd op eigen houtje contact te hebben gezocht met Lancee. De man heeft hem een keer een bezoek gebracht om in beslag genomen spullen terug te brengen. Daarna heeft hij Lancee gebeld dat zijn dochter de beschuldigingen aan zijn adres had ingetrokken. Lancee: “Het was het enige menselijke gebaar van de kant van de politie in de hele affaire.”

Kruizinga concludeert dat het OM weigert toe te geven dat er fouten zijn gemaakt en probeert het eigen straatje schoon te houden ten koste van de politie. Wat Kruizinga betreft verkoopt het OM alleen 'gebakken lucht'. Het OM is op zijn minst medeverantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt bij het verhoor, de arrestatie en het te lang zitten op de verklaringen van Bianca.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden