Lance Armstrong rijt oude wonden open

Dopingzondaar duikt op in de Tour de France, voor een goed doel

Lance Armstrongs komst naar de Tour de France deze week rijt oude wonden open in Frankrijk. De zevenvoudige gele truidrager die zijn afgepakte Tourzeges nog altijd koestert als zijn eigen kinderen, fietst twee etappes vooruit voor een goed doel.

Zijn aanwezigheid in de schaduw van de koers die hem uitkotste na zijn dopingverleden ligt erg gevoelig.

Bernard Hinault is sinds jaar en dag ceremoniemeester van de Ronde. De vijfvoudige Tourwinnaar hijst de truidragers elke dag in een fris ruikend shirtje. Het levende wielermonument waant zich dat minuutje lang naast Chris Froome weer even coureur. Hinault zal Armstrong echter geen hand geven. Zelfs niet als de Texaan hem in het voorbijgaan gedag zegt. "Hij maakte geen deel meer uit van mijn wereld."

De onverzoenlijke 60-jarige Breton vertolkt wellicht niet het sentiment van heel Frankrijk. Zijn weerzin geeft wel aan dat aan een handreiking tussen Frankrijk en Armstrong een heel lang en pijnlijk proces vooraf zal gaan. Als het er ooit van komt. Armstrong raakte de wielersport recht in het hart.

'Le Boss' komt nu terug en niemand die hem dat kan verbieden. De Amerikaan rijdt de 13de en 14de etappe een dag voor het peloton uit. De inmiddels 43-jarige ex-kankerpatiënt ging in op een uitnodiging van lotgenoot Geoff Thomas, een voormalige Engelse voetballer. One Day Ahead is Thomas' charitatieve initiatief in de strijd tegen leukemie.

De Tourorganisatie onthoudt zich van commentaar. Maar blij zullen ze niet zijn met de aanwezigheid van Armstrong. Het enige wat Tourdirecteur Christian Prudhomme opmerkte, zat verpakt in een doos vol voorzichtigheid: "Er zijn zoveel mensen die een Touretappe rijden ... Het zijn openbare wegen ..."

Het belooft een mediaspektakel te worden, donderdag en vrijdag. En dat is wellicht precies waarop Armstrong hoopt. Hij mag dan door zijn eigen goede doel Livestrong aan de kant zijn geschoven na zijn dopingbekentenis twee jaar geleden, met zijn strijd tegen de uitbanning van kanker gaat hij volhardend verder. Dat siert hem, maar tegelijk kan de vraag gesteld worden of zijn motieven niet in een soort martelaarschap voorzien.

Hij zal komende week ongetwijfeld met de stelligheid waarmee hij jarenlang zijn dopinggebruik weersprak, ontkennen dat hij een lange neus wil maken. Maar wie Armstrong een beetje kent, weet dat de Amerikaan een vreselijk rancuneus persoon kan zijn.

Zijn ploeggenoten die tegenover de onderzoekers van de FBI en de openbaar aanklager uit de school klapten, noemt hij ratten. Ze braken de omerta, de ongeschreven regel in het milieu dat je je ploeggenoten nimmer verlinkt.

De weinigen waarmee hij wel de confrontatie aanging na zijn publieke bekentenis bij Oprah Winfrey zagen een schooljongen die zich geen raad leek met de onnatuurlijke situatie. Van de op handen gedragen kampioen die mensen bot kon wegzetten en en hooghartigheid een normale omgangsvorm vond, was weinig meer over.

Emma O'Reilly, verzorgster bij US Postal en een van de kroongetuigen in de zaak tegen de eens gevierde sportman, is een van de weinigen die zich verzoende het haar voormalige baas. Hij schreef vorig jaar het voorwoord voor haar memoires 'The Race to Truth'.

O'Reilly deed een voor de wielersport bijna ongewone handreiking. De voorzitter van wielerunie UCI, Brian Cookson, demonstreert daarentegen de onverzoenlijke toon die het wielrennen meent te moeten aanslaan als het om een afvallig lid gaat. "Eerlijk gezegd, het is volkomen ongepast. Respectloos zelfs", fulmineerde Cookson in de pers over Armstrongs voornemen.

De Tour worstelt krampachtig met de erfenis van Armstrong. Die rigiditeit gaat zo ver dat hij, de man die de Ronde mede een commercieel bruisend succes maakte, rücksichtslos uit de Tourgeschiedenis is weggepoets. Zijn overwinningen zijn uit de boeken geschrapt. Het is alsof er tussen 1999 en 2005, Armstrongs laatste zege, geen kilometer is gereden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden