Lance Armstrong doet alleen boekje open voor speciale commissie

Lance Armstrong Beeld getty
Lance ArmstrongBeeld getty

Lance Armstrong reageert afwachtend op de vraag van UCI-voorzitter Pat McQuaid om over te gaan tot een volledige bekentenis over zijn dopingpraktijken. Hij houdt vol dat hij hooguit meer openheid wil geven als er een waarheids- en verzoeningscommissie komt.

Redactie

McQuaid verklaarde dinsdag op een UCI-congres in Sint-Petersburg dat Armstrong volgens hem nog niet het achterste van zijn tong heeft laten zien met betrekking tot zijn dopinggebruik. In een reactie aan Cyclingnews laat Armstrong weten alleen heil te zien in een waarheids- en verzoeningscommissie die de problemen wereldwijd aanpakt. Een dergelijk geluid had Armstrong ook al laten horen na zijn beruchte biecht in januari bij Oprah Winfrey.

Hoofdstuk afsluiten
'Zoals ik al vaker heb gezegd, wil ik mijn steentje bijdragen om tot een globale oplossing te komen waardoor we dit hoofdstuk in onze sport kunnen afsluiten. Daarom is er dringend behoefte aan een waarheids- en verzoeningscommissie die zich kan buigen over verschillende generaties en niet alleen één team.' Armstrong zegt dat het tijd is voor actie. 'Laat er geen misverstand over bestaan, ik wil op de voorgrond treden. Zeg mij waar en wanneer.'

Financiering
De oprichting van de door Armstrong bepleite commissie kon rekenen op de steun van het WADA en het Amerikaanse antidopingagentschap. Wereldwielerbond UCI was tegen omdat zo'n commissie zich volgens de bond niet zou moeten beperken tot de wielersport. Bovendien wilde de UCI niet instaan voor de financiering ervan omdat het al een eigen - inmiddels opgedoekte - onafhankelijke commissie financierde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden