Lammers kwaad op Nuis vanwege plaatsing polder op Erfgoedlijst

Van een onzer verslaggeefsters LELYSTAD - Commissaris van de koningin J. Lammers van Flevoland is kwaad op staatssecretaris Nuis van cultuur, omdat deze “zonder enig overleg met de betrokkenen” bekend maakte de hele Noordoostpolder op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco te willen laten plaatsen.

Ook burgemeester M. Knip van Noordoostpolder is ontstemd over het voornemen van Nuis dat hij en alle andere betrokkenen in Flevoland uit de krant moesten vernemen.

Lammers vreest vooral 'extra bemoeienis'. “Zo'n lijst heeft een werking. Het heet niet voor niets Erfgoedlijst en bij zoiets wordt nooit aangegeven waar je op verdacht moet zijn, maar wèl wat niet aangetast mag worden. Ik ga ook af op de motivering die gebruikt is voor de aanwijzing van de Noordoostpolder, namelijk 'een blauwdruk die werkelijkheid geworden is'. Als je een blauwdruk zo nadrukkelijk tot werkelijkheid verheft, is er altijd iemand die 'bevriezing' van het bestaande wil. De landbouwers in het gebied vrezen dan ook voor hun bedrijfsvoering.”

Ontwikkeling

“De wens om de ontwikkelingen in dit gebied te stabiliseren is bovendien in strijd met wat hier gaande is. De polder is nog volop in ontwikkeling. Als mij om advies was gevraagd, had ik gezegd: 'niet doen', maar dit is gebeurd zonder enig overleg met de verantwoordelijken voor het bestemmingsplan en het streekplan; gedeputeerde staten van Flevoland en de gemeenteraad en B en W van Noordoostpolder. En dan mag Nuis zeggen dat dit een nog erg voorlopig karakter heeft, maar dat heeft het in de officiële berichten van het departement niet.”

Lammers en Knip willen overleg met Nuis. Daarbij moet volgens hen het uitgangspunt zijn dat de Noordoostpolder zich onbelemmerd moet kunnen blijven ontwikkelen. Volgens een woordvoerster van de staatssecretaris is het “de bedoeling dat alle betrokkenen op zeer korte termijn uitgenodigd worden voor een voorlichtingsbijeenkomst”.

Unesco

Voor de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco zijn vanuit Nederland, naast de Noordoostpolder, de Stelling van Amsterdam, de Van Nellefabriek in Rotterdam, voormalig sanatorium Zonnestraal in Hilversum, het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, het ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer, de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Muiden tot de Biesbosch, het molencomplex bij Kinderdijk, de Droogmakerij van de Beemster en de Amsterdamse grachtengordel voorgedragen.

De Nederlandse objecten komen uit drie afzonderlijke lijsten, opgesteld door de Raad voor Cultuurbeheer, de Nederlandse afdeling van de internationale museumorganisatie en het projectbureau Industrieel Erfgoed. Daaruit stelde de Rijksdienst voor de Monumentenzorg weer een lijst samen voor staatssecretaris Nuis. Hij man de voorstellen over en stuurde ze naar de Unesco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden