'Lakse kapitein' Franciscus maakt conservatieven misselijk

Paus Franciscus, vorige week tijdens de generale audiënte op het Sint Pietersplein. Beeld afp
Paus Franciscus, vorige week tijdens de generale audiënte op het Sint Pietersplein.Beeld afp

Conservatieve katholieken moeten niets hebben van de nieuwe wind die in Rome waait. Hun officieuze spreekbuis, de invloedrijke kardinaal Raymond Burke, neemt daarom niet langer een blad voor de mond. De kerk is stuurloos, vindt hij.

Robin de Wever

Burke heeft 'alle respect' voor de plaatsvervanger van de apostel Petrus. Hij wil niet de indruk wekken dat hij zich uitspreekt tegen de paus. Maar, zo waarschuwt de Amerikaan deze week in het Spaanse katholieke tijdschrift Vida Nueva, Franciscus moet wel weten dat 'velen hun zorgen hebben geuit' over de recente ontwikkelingen in het Vaticaan.

"Op dit kritieke moment leeft er heel sterk een besef dat de kerk een schip zonder roerganger is", weet hij. "Veel mensen voelen zich een beetje zeeziek omdat de kerk volgens hen van koers is geraakt."

Burke, die het hoogste juridische orgaan van de kerk leidt, doet weinig moeite om te verhullen dat hij zelf ook bezorgd is. Een mildere houding jegens homo's, genade voor gescheiden gelovigen - net als andere conservatieven ziet hij de nieuwe toon die veel andere bisschoppen willen aanslaan als een verloochening van de kerkleer.

Een kerk die homo's verwelkomt
De richtingenstrijd is al maanden geleden losgebarsten, maar ging vorige maand een nieuwe ronde in. De meeste deelnemers van de bisschoppensynode over gezinszaken leken voorstander van de barmhartige toon. In een tussentijds rapport noemden ze homo's 'mensen met gaven en talenten die ze kunnen inzetten voor de christelijke gemeenschap', die verlangen naar 'een kerk die hen verwelkomt'.

"Zijn onze gemeenschappen daartoe in staat?", vroeg het rapport zich af. "Kunnen ze hun seksuele oriëntatie accepteren en op waarde schatten, zonder de katholieke leer geweld aan te doen?"

Een aantal conservatieve bisschoppen was zo ontevreden over dat rapport dat ze zich keerden tegen de opsteller, een Hongaarse collega. Burke sprak van 'manipulatie van informatie'. In het rapport zou maar één visie aan bod komen, ten koste van de visies van andersdenkenden.

Kardinaal Burke Beeld epa
Kardinaal BurkeBeeld epa

Kardinaal Gerhard Müller van de Congregatie voor de Geloofsleer, het hoogste theologische instituut in de kerk, noemde het rapport volgens een Italiaanse krant 'onwaardig, schandelijk en compleet onjuist'. Het Vaticaan greep overigens direct in en ontkende stellig dat hij die uitspraken had gedaan.

'Er waren al eerder antipausen'
Het eerste deel van de synode is inmiddels afgesloten, maar de discussie over Franciscus' koers gaat door. Een van de opmerkelijkste bijdragen kwam vorig weekend van de prominente Australische kardinaal George Pell. Hij wees er in een preek op dat paus Franciscus de 266e paus is 'en dat er in de geschiedenis 37 valse pausen of antipausen zijn geweest'. "Nu hebben we een van de meer ongebruikelijke pausen, en die kan bogen op ongekende populariteit." Vaticaankenners krabten zich direct achter de oren. Insinueerde Pell nu dat Franciscus een valse paus is?

De spreekbuis van Nederlandse conservatieve katholieken gaat er echter vanuit dat Franciscus aan haar zijde staat. Het grote probleem zijn de 'progressieven', schrijft het Katholiek Nieuwsblad deze week in een commentaar. Zij hebben binnen de kerk een 'enorme mediahype' veroorzaakt en zouden bezig zijn 'andersdenkende collega's' zwart te maken. Daarmee 'tasten ze uiteindelijk ook het beeld van de kerk aan'.

'Schisma is niet ondenkbaar'
Sommige Amerikaanse media gaan nog een flinke stap verder. Zij speculeren zelfs over een scheuring, waarbij conservatieven zich losmaken van Rome. De aanleiding daarvoor is vrij mager: een oproep van de veelgelezen New York Times-columnist Ross Douthat. Hij is zelf ook een conservatieve katholiek.

Conservatieven moeten de pauselijke drang om de kerk te veranderen weerstaan, vindt Douthat. Dat verzet zou 'op termijn kunnen leiden tot een schisma'. Ze 'moeten openstaan voor het idee dat zij ook een rol te spelen hebben, 'dat deze paus fouten worden bespaard als de kerk hem tegenwicht biedt'.

Kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney. Beeld epa
Kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden