Laksa Ajam

Laksa Ajam is een lekkere maaltijdsoep uit de Maleisische keuken. Hij is geliefd vanwege de redelijk licht verteerbare vulling, maar omdat er zowel vlees als groente in zit, kunnen we deze soep ook heel goed als avondmaaltijd serveren.

Tineke Sluijter

Benodigdheden voor vier personen:

1 kip, 2 theelepels zout, 4 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 4 gedroogde rode pepertjes, stukje gemberwortel (3 cm), 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit), 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 4 kemirienoten, een halve theelepel trasi, 250 gram mihoen, 100 gram santen, 1 serehstengel, 2 citroenbladeren (djeroek poeroet,) 2 eieren, 250 gram taugé, 1 rode peper, 2 voorjaarsuitjes met groen, zout, 4 eetlepels gefruite uitjes, 3 eetlepels olie.

De kip in een flinke pan leggen en ongeveer tweeënhalve liter koud water toevoegen. Breng de bouillon aan de kook en voeg 2 theelepels zout toe. Laat de kip met een deksel schuin op de pan in ruim een uur gaar worden.

Ondertussen in een keukenmachine de sjalotjes, knoflook, rode pepertjes, gemberwortel, kurkuma, koriander, kemirienoten en trasi tot een pasta pureren. Voeg een eetlepel olie toe en laat de machine nog even draaien. Verhit de overige twee eetlepels olie in een pan en fruit hierin het gepureerde mengsel, de in stukken gebroken serehstengel en citroenbladeren gedurende vijf minuten op een niet te hoog vuur. Ondertussen de kip uit de bouillon halen en uit laten lekken. Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing. Haal het kippenvlees van de botten. Giet de bouillon bij het gefruite mengsel in de pan en breng dit opnieuw aan de kook. Voeg de santen toe en laat dit al roerend oplossen. De eieren een minuut of zes koken. Ei pellen en in partjes snijden. De taugé afspoelen in een vergiet en uit laten lekken. De rode peper in dunne ringetjes snijden . Doe dit ook met de voorjaarsuitjes. Zet vier flinke kommen klaar. Proef de soep en voeg zo nodig wat zout toe. Leg in iedere kom wat gekookte mihoen, wat stukjes kip, ei, taugé, voorjaarsuitje en rode peper. Schep er de bouillon overheen. Strooi bovenop wat gefruite uitjes en serveer de soep direct.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden