Laks: Klagen over eindexamens helpt

amsterdam – - Klagen heeft zin. Dat zegt Abe Stegerda, bestuurslid van het landelijk scholierencomité Laks.

Vandaag beginnen 204.000 leerlingen van vmbo, havo en vwo aan het centraal schriftelijk eindexamen, en net als voorgaande jaren kunnen die hun klachten kwijt bij het Laks.

„De meeste klachten gaan waarschijnlijk weer over te moeilijke of te lange examens”, verwacht Stegerda. „Leerlingen denken misschien: wat maakt die ene klacht van mij nou uit? Maar wij bespreken alle klachten achteraf met het College voor Examens. En als duizenden leerlingen klagen over een bepaald examen, maakt dat echt indruk. Dan kan de normering van zo’n examen aangepast worden, zodat de cijfers hoger uitvallen.”

Het komt bijna elk jaar voor dat een vraag niet precies blijkt te kloppen en daardoor niet goed te beantwoorden is. „Dat was vorig jaar nog het geval bij het havo-examen Nederlands, met een vraag over de VVD. Klachten daarover maakten dat alle antwoorden goed gerekend zijn.”

De komende weken zitten er elke dag tien vrijwilligers van het Laks klaar om alle klachten te registreren. Het liefst had het Laks z’n mensen ondergebracht bij een school, zegt Stegerda, „want we zijn er tenslotte voor leerlingen”. Maar ja, vervolgt hij, „een school wil stilte, juist in de examentijd, en zo’n klachtenlijn zorgt voor rumoer.” Dus zit de klachtenlijn in een kantoor in Hilversum.

Daar wordt non-stop gewerkt, vertelt Stegerda. Toen het Laks 23 jaar begon, kwamen er welgeteld 37 klachten binnen. „Dat ging toen nog per post. Tegenwoordig krijgen we 80 à 90.000 klachten per jaar. 95 procent komt binnen via internet.”

Zo nodig komen de medewerkers van de klachtenlijn meteen in actie. „Er zijn nog steeds scholen die vergeten om de schoolbel uit te zetten tijdens de examens. Dat is heel storend. Meestal is zoiets met één telefoontje van ons verholpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden