Laks jatwerk

Laat de CPNB volgende keer een betere auteur zoeken

Als het Kinderboekenweekgeschenk het visitekaartje van de jeugdliteratuur moet zijn, dan maakt die voor het tweede jaar achtereen geen beste indruk. 'Je bent super... Jan' van veelschrijver en -tekenaar Harmen van Straaten is een weinig authentiek, houterig geschreven avonturenverhaal vol toevalligheden en losse eindjes.

Het is het vierde deel in een reeks over Super Jan, die Supermankrachten krijgt als iemand om hulp roept. Dat is al een weinig origineel gegeven, maar Van Straaten leent nog meer bij zijn voorgangers. Als Jans ouders op reis zijn verdwenen en hij op internaat IJsendoorn geplaatst wordt, blijkt het schoolhoofd mevrouw De Beuker een slap aftreksel van juffrouw Bulstronk uit Roald Dahl's 'Matilda'. Ze beukt niet, maar trekt slechts aan oren. En waar Matilda zich wreekt door met haar krachtige blik een glas water met een salamander erin over Bulstronk te laten vallen, duwt Jan op afstand een vissenkom over De Beuker heen.

Er gebeuren rare dingen op de kostschool. Zo staat er plotseling een tekst op een muur: "Pas op voor de wraak van IJsendoorn." Eronder hangt een dode kraai. Waar hebben we dat eerder gelezen? In 'Harry Potter en de geheime kamer', al hing er op Zweinstein een dode kat onder de boodschap. Sommige personages lijken ook uit de Potterboeken weggelopen, al zijn ze hier van bordkarton: pester Sebus Archibald is de Draco Malfidus van Jans school en conciërge Napoleon lijkt op die van Zweinstein.

Van Straaten recyclet ook nog zijn eerdere boeken over Super Jan. In 'Super Jan en het griezelkasteel' vliegt Jan bijvoorbeeld rond met een laken over zich heen, waardoor mensen hem aanzien voor een spook. Hetzelfde misverstand komt hier terug.

Ook het verhaal zelf is ondoordacht. Jan en medeleerling Neus komen erachter dat De Beuker en Napoleon inbrekers zijn en besluiten hen te vangen. Neus blijkt de tekst op de muur te hebben geschreven, om de dieven 'af te schrikken'. Waarom zegt die tekst dan niets over de inbraken? En waaróm stelen De Beuker en Napoleon eigenlijk?

Het is te hopen dat de CPNB volgend jaar een begaafdere auteur vraagt, die zich er minder makkelijk vanaf maakt. Anna Woltz, Harm de Jonge, Koos Meinderts, er zijn er genoeg.

Harmen van Straaten: Je bent super... Jan. CPNB, Amsterdam. 96 blz. Vanaf 7 jaar. Van 2 t/m 13 oktober gratis bij besteding van ten minste euro 10,- aan kinderboeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden