Lakeman: schadepost zuivelboer niet 80 000, maar 273 000 gulden

HEINO - De 150 gedupeerde boeren van de zuivelcooperatie Heino Krause hebben niet 14 miljoen, maar 41 miljoen gulden schade geleden door mismanagement van het bestuur, banken en de accountant. Dat heeft Sobi-directeur P. Lakeman inmiddels uitgerekend.

Het was al eerder duidelijk dat de in totaal 270 melkveehouders die bij de cooperatie waren aangesloten, zwaar hebben moeten bloeden voor de geleden verliezen. Toch werd in eerste instantie de schade geraamd op gemiddeld 80 000 gulden per bedrijf. De banken schoten er destijds overigens ook voor acht miljoen gulden bij in. Lakeman: “Toen er aanvankelijk door de boeren over een schade van 14 miljoen werd gesproken, leek me dat behoorlijk aan de lage kant.

Dat bedrag van 14 miljoen was slechts het geld dat zij samen moesten toeleggen op het jaar 1990. Iedere melkveehouder van Heino Krause moest in dat jaar 22 cent bijleggen op elke kilo aangeleverde melk. Maar bij een gezonde bedrijfsvoering hadden ze juist acht cent per kilo melk gekregen. Dat zijn ze misgelopen en dat is ook een schadepost.'' Met nog wat plussen en minnen rolt er uiteindelijk een schadebedrag van 41 miljoen uit de bus; ruim 273 000 gulden voor elk van de 150 deelnemers.

En dat moeten Moret, Ernst & Young, de voormalige directeur Sytsema en de banken van de cooperatie, de Rabo en Credit Lyonnais, volgens Sobi betalen. Hoe hij de claim precies heeft ingediend, wil Lakeman “om tactische redenen” niet vertellen. “Laat ik zeggen dat ik de betrokken partijen als collectief heb aangesproken. Daarbij ga ik ervan uit, dat Moret, Ernst & Young het leeuwendeel van de schade voor zijn rekening zal nemen. Die maatschappij is tot een bedrag van 200 miljoen gulden per gebeurtenis verzekerd tegen dit soort fouten.”

Sobi heeft de aangeklaagden een schikking voorgesteld, maar Lakeman ziet daarvoor weinig kans van slagen. “Het in het voordeel van alle partijen.

De boeren kunnen dan snel over liquiditeiten beschikken en de andere partijen lopen niet het risico met een nog hogere claim te worden geconfronteerd. Want een gerechtelijke procedure duurt zeker vier jaar, met rente wordt de schadeclaim zo steeds hoger.''

Lakeman schat de kans hoog in dat de boeren in het gelijk worden gesteld.

“Negentig procent”, aldus de Sobi-man. “Uit onze onderzoeken blijkt dat er door de accountant overduidelijk grote fouten zijn gemaakt.” Als de rechter de claim van de boeren volledig toekent, dan kan Sobi overigens op een vergoeding van zo'n acht miljoen gulden rekenen. Van Moret, Ernst & Young, de banken en de directeur was gisteravond niemand meer voor commentaar beschikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden