Lagerhuis stemt opnieuw alle brexit-alternatieven weg

Theresa May en haar ministers luisteren naar Jeremy Corbyn na de stemming van maandagavond. Beeld AFP
Theresa May en haar ministers luisteren naar Jeremy Corbyn na de stemming van maandagavond.Beeld AFP

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond laat alle vier de opties voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU weggestemd.

Redactie

Het ging opnieuw om een niet bindende, indicatieve stemming, louter bedoeld om premier Theresa May en haar regering de weg te wijzen naar een mogelijke oplossing. Vorige week werden acht alternatieven voor May’s brexit-deal met Brussel, inmiddels al drie keer weggestemd, van de hand afgewezen.

Kansje

Parlementsvoorzitter John Bercow had het aantal opties tot vier teruggebracht, waarvan er volgens waarnemers twee een kansje maakten op een meerderheid. Het waren allebei voorstellen tot een veel ‘softere brexit’ dan die May in haar overeenkomst met Brussel had voorgelegd. Het ging om een voorstel tot een douane-unie die het land wat handelspolitiek betreft feitelijk bij de EU houdt, en een voorstel voor een vrijhandelsakkoord met de EU, naar Noors voorbeeld, te sluiten via de Europese Vrijhandelsassociatie en Europese Economische Ruimte (optie ‘Common Market 2.0’).

Oppositiepartij Labour had aangekondigd ‘Common Market 2.0’ te steunen, de optie om in de douane-unie te blijven en een referendum houden over welke brexitdeal dan ook. De Noord-Ierse unionisten van DUP, de partij die de regering-May gedoogsteun geeft, liet al voor de stemming weten geen van de opties te zien zitten.

Het voorstel in de douane-unie met de EU te blijven was het dichtst bij succes. Van de afgevaardigden stemden 273 in met de motie, 276 waren tegen. Het andere plan dat enige kans werd toegedicht, Common Market 2.0, naar voorbeeld van Noorwegen, haalde het met een groter verschil niet: 261-282. Het voorstel een referendum te houden over welke brexitdeal dan ook werd met 280-292 verworpen. Het idee het parlement de macht te geven een no-dealbrexit tegen te houden door artikel 50 in te trekken, vond de minste weerklank: 191-292.

Wat er nu staat te gebeuren, is onduidelijk. Labour-leider Jeremy Corbyn sprak zijn teleurstelling uit. Hij vindt dat het parlement zich woensdag opnieuw over de nu gedane voorstellen moet buigen.

Lees ook:

Regeringscrisis of niet, op zondag gaat Theresa May gewoon naar de kerk

Pastor Jamie Taylor van de Saint Andrews kerk in Sonning weet als hij zijn preek schrijft nooit of ze komen zal, Theresa May. Maar zijn kerk is haar kerk, de kerk uit de Middeleeuwen aan de oever van de Thames.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden