Lagerhuis Britten steunt Palestina

Europa verliest zijn geduld met Israël

Het is een symbolische stap, maar wel een krachtige. Britse Lagerhuisleden stemden maandagnacht vóór de erkenning van de staat Palestina, met een overweldigende meerderheid van 274 tegen 12. De motie is niet-bindend en de Britse premier David Cameron zal pas tot erkenning overgaan als hij de tijd rijp acht. Maar de stemming laat duidelijk zien hoezeer de publieke opinie over het Israëlisch-Palestijnse conflict is verschoven.

Aanleiding voor de stemming was de impasse waarin het vredesproces is geraakt. In het voorjaar mislukten de besprekingen tussen Israël en de Palestijnen, geleid door de Verenigde Staten. Er volgde een bloedige oorlog in Gaza, die ruim 2100 Palestijnen (vooral burgers) en 72 Israëliërs (vooral soldaten) het leven kostte.

Daar komt bij dat Israël nederzettingen blijft bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen als hun toekomstige hoofdstad beschouwen. Deze kolonisatie heeft "een erg negatief effect op de internationale opinie", benadrukte de Britse ambassadeur in Israël gisteren.

Niet alleen in Groot-Brittannië, ook elders in Europa raakt het geduld met het Israëlische beleid op. Frankrijk maakte maandag bekend dat het ook nadenkt over het erkennen van Palestina. Voor de Fransen was de bloedige Gaza-oorlog de druppel. "Daardoor zagen we in dat we het over een andere boeg moeten gooien", aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken.

Eerder deze maand beloofde de nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven dat ook zijn land Palestina zal erkennen, maar hij noemde geen termijn. In Spanje vroegen parlementariërs al in 2011 om erkenning van de Palestijnse staat, maar de Spaanse regering heeft tot dusver geen concrete stappen ondernomen.

De aanzwellende Europese roep om erkenning van Palestina is een recente ontwikkeling. Tot nu toe hielden de meeste EU-landen zich op de vlakte. Hongarije, Polen en Slowakije hebben Palestina wel erkend, maar deden dat voordat ze bij de EU kwamen.

Een doorbraak voor Palestina was dat het in 2012 door de Verenigde Naties werd erkend als staat; 138 van de 193 lidstaten stemden voor. Vooral Arabische landen, Rusland en China gaven enthousiast groen licht. In Europa was het beeld verdeeld; België, Frankrijk, Spanje en Italië stemden voor, terwijl Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland zich van stemming onthielden - om Israël niet voor het hoofd te stoten. Tsjechië stemde als enige Europese land tegen.

De Britse parlementariërs hopen dat hun oproep om Palestina te erkennen zoveel druk oplevert dat het vredesproces weer op gang komt. Maar voorlopig heeft Israël alleen negatief gereageerd. Volgens Israël schaadt een eenzijdige erkenning van Palestina het vredesproces. Alleen onderhandelingen kunnen tot een Palestijnse staat leiden, luidt het Israëlische standpunt, dat wordt gedeeld door de VS.

Waanzin, vindt Hanan Ashrawi, een vertegenwoordigster van de Palestijnse Autoriteit. "Ons recht op zelfbeschikking is geen onderwerp van onderhandeling", liet ze weten in een schriftelijke verklaring, waarin ze de steun toejuicht. "De erkenning van Palestina hangt niet af van de uitkomst van gesprekken; dat zou niet alleen onjuist zijn, maar ook immoreel."

Wat doet Nederland?

Toen de VN in 2011 voor de erkenning van Palestina stemden, onthield Nederland zich van stemming. Israël en Palestina moesten er samen uitkomen, heette het. En nu? Dat kan een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken niet zeggen. Het ministerie heeft het te druk met het afscheid van minister Timmermans en met de komst van opvolger Koenders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden