Lagere overheden staan samen 70 miljard euro rood

De schulden van gemeenten, provincies en waterschappen lopen op. Gezamenlijk staan ze inmiddels voor ruim 70 miljard euro in het rood, blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het eerste kwartaal van 2013. Ze geven meer uit dan er binnenkomt.

"De toename van schulden is vooral het gevolg van de crisis en de bezuinigingen", verklaart het CBS in Binnenlands Bestuur. In zeven jaar zijn de schulden met 40 procent gestegen. In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de totale schuld nog 50,3 miljard euro, nu is dat 70,5 miljard. Volgens het CBS hebben de decentrale overheden al sinds 2001 jaarlijks een tekort.

De ruim vierhonderd gemeenten hebben de grootste schuldenberg. Ze staan ruim 52 miljard euro in het rood. De provincies hebben een negatief saldo van bijna 6 miljard euro en waterschappen van bijna 7,5 miljard. Daarnaast zijn er nog samenwerkingsverbanden zoals Drechtsteden en Holland Rijnland, die rode cijfers noteren. Ze trekken gezamenlijk op in het openbaar vervoer en op het gebied van milieu en afvalinzameling.

Het record is (nog) niet bereikt. In de jaren tachtig en negentig schommelde de totale schuld van de lagere overheden omgerekend tussen de 70 en 80 miljard euro. Gemeenten leenden toen volop bij het Rijk om de woningcorporaties te financieren. Die zijn sinds 1995 zelf direct gaan lenen bij banken.

De lagere overheden lenen zelf ook geld uit, maar het kabinet wil overschotten zo veel mogelijk in de staatskas stoppen. Dit zogeheten schatkistbankieren, dat moet helpen het overheidstekort terug te dringen, stuit bij de lagere overheden op veel weerstand.

(Trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden