Lagere opkomst bij 'dwarsliggers'
amsterdam – De gemeente Muiden heeft gisteravond rond 22.15 uur als eerste gemeente waar raadsverkiezingen plaatshadden, de voorlopige uitslag doorgegeven. De VVD werd de grootste partij, met vier zetels. PvdA, CDA, D66 kregen er elk drie. De opkomst was 59,2 procent, 15 procent minder dan bij de raadsverkiezingen in 2006.
Muiden deed in maart niet mee met de reguliere verkiezingen omdat ze samengevoegd zou worden met Bussum, Naarden en Weesp. Die herindeling werd controversieel verklaard na de val van het kabinet.
Op 3 maart werden in 431 gemeenten raadsverkiezingen gehouden. Gisteren waren zeventien gemeenten aan de beurt. Na Muiden maakte Renswoude de opkomst bekend: 61,8 procent, 10 procent minder dan in 2006. De zetelverdeling veranderde niet: CDA 4, SGP en VVD 3, de lokale partij Visie behield haar raadslid.
In Naarden zakte de opkomstcijfers vergeleken met vier jaar geleden ruim 16 procent naar 49,2. De VVD bleef met zes zetels de grootste partij, vóór GroenLinks (4). D66 ging PvdA en CDA voorbij en is met drie zetels nu de derde partij in Naarden.
Ook in zeven andere, gloednieuwe fusiegemeenten waren gisteren verkiezingen. De uitslagen van Bodegraven-Reewijk, Oss, Eijsden-Margraten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Súdwest Fryslân en Medemblik waren gisteravond laat nog niet bekend.
Opstandige gemeenten zagen na de val van het kabinet hun kans schoon om de samenvoeging van tafel te vegen. Renswoude voert al jaren actie voor zelfstandigheid. Bussum wil alleen met Naarden samen, in Limburg ligt Bergen dwars.
Voor de ’dwarsliggers’ die gisteren nog hun ’eigen raad’ kozen, was het toch een vreemde gang naar de stembus. Het is onduidelijk wat er met die gemeenten gaat gebeuren. Het kabinet laat dit aan provincies over.