Lagere opening beurs verwacht

AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index opent dinsdag naar verwachting twee tot drie punten lager. De ontwikkelingen in Japan en de lagere standen op de Aziatische beurzen ''wegen door in Europa'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Japan deelde de ramp in de kerncentrale Fukushima I dinsdag in in de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten. Fukushima is gestegen van niveau vijf naar zeven op de internationale schaal. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'.

''Daarnaast heeft het IMF maandag ook de groeiverwachting voor de VS verlaagd van 3 naar 2,8 procent dit jaar. Daardoor is de olieprijs relatief scherp gedaald.'' Koenders wijst daarbij op de zwaarwegende oliesector op de beurzen die graadmeters naar beneden drukt.

Alcoa

''Een negatieve uitleg van de cijfers van aluminiumproducent Alcoa is de derde reden voor de lagere opening'', denktKoenders. Alcoa opende maandag nabeurs in de VS het cijferseizoen. Het concern kwam met een winst die beter was dan verwacht maar bracht een volgens analisten voorzichtige vooruitblik naar buiten.

Maandag sloot de Amsterdamse AEX-index 0,47 punten lager op 366,47 punten. Een verlies van 0,1 procent. DeMidKap-index won 0,1 procent en sloot op 651,42 punten. De beurs Londen sloot een fractie lager dan vrijdag. Frankfurt verloor 0,2 procent en de beurs in Parijs ging 0,6 procent achteruit door onder meer flinke verliezen vanautoproducenten.

Onveranderd

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex bij sluiting van de handel op maandag vrijwel onveranderd op 12.381,11 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde een verlies van 0,3 procent op 1324,45 punten, evenals technologiebeurs Nasdaq tot een stand van 2771,51 punten.

Dinsdag voorbeurs kregen beleggers in Amsterdam opnieuw bericht van autoproducent Spyker. Saab heeft extra geld nodig voordat het de productie weer kan herstarten, bleek. Spyker zei in gesprek te zijn met verschillende partijen en te werken aan de verkoop van het vastgoed van Saab. De afgelopen weken werd de productie steeds onderbroken omdat leveranciers weigerden het bedrijf van onderdelen te voorzien door betalingsachterstanden.

Nieuw schip

SBM Offshore meldde een nieuw schip te hebben besteld. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wil met het nieuwe vaartuig, dat naar verwachting in 2013 wordt geleverd, werkzaamheden uitvoeren op maximaal 1500 meter diepte.

Producent van technisch textiel TenCate liet weten de capaciteit voor de productie van vezels voor kunstgras uit te breiden. Daarmee zegt TenCate te willen voldoen aan vraag van Europese en Amerikaanse markten.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,4400 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag was dat nog 1,4465 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden