Lagere lonen stijgen het meest

amsterdam – - Werknemers met lagere functies hebben hun salaris het afgelopen jaar forser zien stijgen dan hun managers. De subtop in bedrijven moest het doen met een bescheiden plusje.

Van onze redactie economie

De lagere inkomens gingen gemiddeld 2,4 procent vooruit, inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Het hogere echelon kreeg er 0,4 procent bij, blijkt uit de Beloningsmonitor 2010/2011 van salarisverwerker ADP en adviesbureau Berenschot. De monitor neemt tachtig veelvoorkomende beroepen onder de loep en is gebaseerd op meer dan 41.000 salarisgegevens.

Uitvoerend personeel heeft een gemiddeld jaarsalaris van 30.000 euro heeft. Dat is 700 euro meer dan in 2009. Het vaste jaarsalaris van de subtop bedroeg gemiddeld 81.400 euro, 300 euro meer dan vorig jaar. Volgens Hans van der Spek van Berenschot trappen bedrijven en organisaties vooral bij de beloning van leidinggevenden op de rem. „Die kregen slechts een beetje prijscompensatie.” Werknemers in de lagere regionen profiteerden vooral van langerlopende cao-afspraken die in betere tijden zijn gemaakt, stelt Van der Spek. „Voor de beloning van de meeste managers geven cao’s slechts een richting aan, geen bindende afspraken.” De echte topsalarissen, van directies en bestuurders, blijven in de monitor buiten beschouwing.

Sommige beroepsgroepen zijn erop achteruitgegaan, vooral functies in de industrie, zoals manager productie en hoofd operator. De sector kreeg een flinke klap van de crisis. „Dat heeft waarschijnlijk zijn weerslag op de beloning”, zegt Van der Spek. Ook elektromonteurs moeten het met minder doen, maar mogelijk maken daar oudere, duurdere krachten plaats voor jongere, goedkopere monteurs. De medewerker personeelszaken verdient 2 procent minder, terwijl zijn baas er ruim 1800 euro op vooruitgaat.

In de top drie van minstverdienende functies staan de medewerker callcenter (20.300 euro), operator ICT en medewerker pc-support. Grootverdieners zijn leidinggevenden onder wie de business unit manager (94.600 euro) en de manager inkoop. Verschillen tussen bedrijfsleven en overheid en zorg blijven. Werknemers in de non-profitsector verdienen zo’n 47.300 euro per jaar. Collega’s bij commerciële bedrijven komen 4200 euro hoger uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden