Lagere ambitie biobrandstoffen bepleit

(Novum) - De doelstelling van de Europese Commissie dat in 2020 tien procent van alle transportbrandstoffen uit biobrandstof moet bestaan, moet naar beneden worden bijgesteld. Dat schrijft PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey, die rapporteert over de brandstofrichtlijn, woensdag aan voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Corbey haalt wetenschappers aan die ervoor waarschuwen dat biobrandstoffen nauwelijks klimaatwinst opleveren, leiden tot de kap van tropische bossen en bijdragen aan stijgende voedselprijzen. "Natuurlijk kunnen biobrandstoffen een positieve rol spelen, maar dan moeten we eerst het kaf van het koren scheiden", stelt de sociaaldemocraat. "Als we milieubewust willen handelen, is een aandeel van tien procent biobrandstof te hoog." EU-adviseurs van het Europees Milieubureau delen volgens Corbey haar twijfels.

Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen. Begin vorige maand waarschuwde het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voor hogere voedselprijzen en toename van uitstoot van broeikasgassen als biomassa de vervanger wordt van benzine en diesel. Het MNP noemde het rijden op waterstof en elektrische auto's wel een goed alternatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden