'Lager pensioen kinderlozen'

BERLIJN - Mensen zonder kinderen moeten minder pensioen krijgen dan mensen die wél voor nageslacht hebben gezorgd. Dat vindt de Duitse christen-democraat Edmund Stoiber.

Het is oneerlijk als mensen die kinderen op de wereld zetten op hun oude dag evenveel staatspensioen krijgen als kinderlozen, die niet zo'n inspanning hebben geleverd, vindt Edmund Stoiber. De christen-democratische Beierse minister-president pleitte daarom zondag op de Duitse ZDF-tv voor een hoger staatspensioen voor mensen met kinderen. ,,Per kind ongeveer 100 euro, of voor twee kinderen 200 euro pensioen extra zou ik mij heel goed kunnen voorstellen'', zo meent Stoiber.

Een 'kinderpensioen', noemde hij zijn idee. Bovendien zouden ouders in de jaren dat ze kleine kinderen hebben minder premie voor het staatspensioen hoeven af te dragen. Mensen met kinderen leveren momenteel een dubbele bijdrage aan de samenleving, aldus Stoiber: ,,Premies betalen voor de staatspensioenen van de ouderen, maar tegelijkertijd ook kinderen opvoeden''.

Mensen zonder kinderen zouden daarentegen van de staat nog slechts een laag basispensioen moeten krijgen. Om te voorkomen dat ze hierdoor onder het minimum zakken, zouden zij tijdens hun arbeidzame leven gedwongen moeten worden meer in hun eigen ouderdomspensioen te investeren dan mensen met kinderen.

Het CDU-parlementslid Hildegard Müller waarschuwde echter ,,kinderlozen niet dubbel te straffen''. De liberale krant Tagesspiegel wees er gisteren op dat kinderlozen nu al meer belasting betalen, en zo ook meebetalen aan het onderwijs van de kinderen.

De lage geboortecijfers leiden in Duitsland tot een steeds scherper debat over de lastenverdeling tussen kinderlozen en mensen met kinderen. Vorig jaar al bepleitte Stoiber een forse verhoging van de kinderbijslag.

Het idee van een lager staatspensioen voor kinderlozen komt van de Münchense econoom Hans-Werner Sinn. Vroeger moesten mensen kinderen krijgen om op hun oudedag niet te verhongeren. Doordat tegenwoordig de staat voor het ouderdomspensioen zorgt, kunnen mensen van kinderen afzien en toch een goede oude dag beleven, betoogt deze conservatieve wetenschapper.

,,Het is geen toeval dat Duitsland, dat het staatspensioen immers heeft uitgevonden, nu behoort tot de landen met de laagste geboortecijfers'', schreef Sinn begin dit jaar in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het oneerlijke is volgens hem dat kinderlozen als ze bejaard zijn een staatspensioen (zeg maar AOW) genieten dat wordt betaald door de premies die andermans kinderen moeten betalen. Sinn betoogt dat een andere organisatie van de pensioenen kan leiden tot hogere geboortecijfers.

In Duitsland wordt het pensioen geheel betaald door de op dat moment werkende jongere generaties; mensen sparen dus niet voor hun eigen pensioen. Verder is er, anders dan in Nederland, geen gelijke AOW voor iedereen. Alleen wie in loondienst werkt, bouwt voor elk jaar dat hij werkt recht op een staatspensioen op. Wie niet in loondienst werkt, zoals huisvrouwen, krijgt geen of heel weinig pensioen. Aanvullende bedrijfspensioenen zijn niet zo gebruikelijk als in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden