Lage temperaturen doen omzetten stijgen

AMSTERDAM - De kou heeft Nederlandse ondernemers bepaald niet in een houdgreep. Lage temperaturen doen omzetten in bepaalde branches stijgen. Drogisterijen, garages, reisbureaus en bontwinkels beleven topdagen.

ANNIEK VAN DEN BRAND

Labello-lippenstiftjes, klovenzalf, hoestdrank, handcrème, keelpastilles, vitaminepillen; het vliegt de toonbank over. De drogisterijbranche vaart wel bij het straffe winterweer. Dat zegt W. Kessler, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse drogistenorganisatie. “Zeker zolang er geschaatst wordt, hebben wij gouden handel”, verzekert Kessler.

Een dikke laag natuurijs is goed voor een mooie afzet van blarenpleisters, smeersels en badolie tegen spier- en gewrichtspijn, verband voor kneuzingen en verstuikingen en ontelbare potten vaseline. Cijfers kan Kessler niet geven. Die zijn volgens hem pas over een paar maanden bekend.

Kneusjes

Ook garagebedrijven draaien met de kou op volle kracht. De kneusjes in het Nederlandse wagenpark hebben het zwaar te verduren. Door de strenge vorst komen vooral auto's stil te staan met een baas die te zuinig of vergeetachtig was om de broodnodige doorsmeerbeurten uit te laten voeren. Automonteurs en reparatiebedrijven maken deze dagen overuren om koudeproblemen bij auto's te verhelpen. Het gaat vooral om vastgevroren portieren, gesprongen radiatoren en zwakke accu's, meldt een woordvoerder van de Bovag. Bij die organisatie zijn ruim 7000 garages aangesloten. Die hebben hun handen meer dan vol met deze kou. De Bovag kan geen recente cijfers geven omdat nog geen onderzoek naar de winteromzet is gedaan.

Het Centraal bureau voor de verwarmingsindustrie denkt dat installateurs op de korte termijn weinig voordeel halen bij het winterweer. Volgens een woordvoerder is het wel schreeuwend druk, maar gaat het vooral om het verhelpen van storingen. “Nu de verwarmingsketels op volle toeren moeten draaien, begeeft menige pomp het.

Ook het ontdooien van bevroren radiatoren is aan de orde van de dag. Maar financieel gezien valt daar weinig eer mee te behalen. De belangenorganisatie zegt dat de ondernemers nu wel een mooi visitekaartje bij de klant kunnen achterlaten. “Als zo'n vent de mensen nu een beetje aardig helpt, kloppen ze wellicht in de toekomst ook bij hem aan als ze een nieuwe ketel nodig hebben.”

Het dalende kwik schijnt ook de zin in zon en warmte flink aan te wakkeren. Reisbureaus doen deze dagen goede zaken. Volgens directeur T. Schmitz van de ANVR verdringen Nederlanders zich voor de balies. Voor strandvakanties naar Florida en het Caribische gebied in de periode tot eind mei hebben zich al 20 procent meer reizigers gemeld. Iets dichter bij huis zijn reisjes naar de Canarische eilanden, Portugal en Zuid-Spanje erg in trek. Daarvoor meldden zich 10 procent meer liefhebbers dan een jaar geleden. Wat deze getallen betekenen voor de omzetten, kan Schmitz nog niet zeggen. De toegenomen belangstelling, onder andere door de kou, gaat volgens hem namelijk samen met dalende prijzen.

En voor wie Florida te ver vindt, zijn er altijd nog de zonnestudio's om een lekker kleurtje op te doen. De winterperiode is traditioneel de beste tijd voor bruiningscentra, zegt de woordvoerder van de Stichting algemene Nederlandse erkende zonnestudio's. Maar als de kou, zoals nu, lang en hevig is, wordt het flink wat drukker dan gebruikelijk. Ook hij heeft geen cijfers, maar baseert zich op geluiden binnen de branche.

Dat het taboe op bont tanende was, blijkt al weer een paar jaar uit de verkoopcijfers van de bontmode-speciaalzaken. De huidige temperaturen versnellen die tendens, weet R. Haarman, woordvoerder van het Nederlands Bontinstituut. Vorig jaar stegen de verkopen met zo'n 10 procent. Dit jaar rekenen de bonthandelaren op nog eens 10 tot 20 procent extra omzet. “Het hele modebeeld is harig. De bontjas, de muts en de sjaal; het mag weer, zeker als het zo koud is.”

Indianenverhalen

Woordvoerster Plaschek van KPN doet de praatjes over bevroren batterijen in mobiele telefoons af als “indianenverhalen”. “Ik heb dat ding zelf uren mee gehad op het ijs en er was niks mee aan de hand. En bij de Elfstedentocht heb ik er ook niemand over horen klagen. Dat lijkt me toch het bewijs der bewijzen. Ja, je moet hem natuurlijk niet vijf dagen in de vorst in je tuin laten liggen.” Geen extra drukte dus bij de Primafoons.

Op de markt is het momenteel bijzonder stil, zegt J. van Leeuwen, directeur van de Centrale vereniging voor ambulante handel. Bij zijn organisatie zijn 8500 markt- en straathandelaren aangesloten.. “Niks dramatisch hoor, we zijn het gewend dat veel klanten wegblijven bij extreme temperaturen, of die nou hoog of laag zijn.” Sommige marktkooplui - dik ingepakt, verschanst tussen de straalkacheltjes - schakelen tijdelijk over op andere handel. Wanten, dassen, mutsen en sneeuwlaarzen doen het op dit moment namelijk uitstekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden