Lage opkomst gunstig voor CDA

analyse Zeer trouwe aanhang kan Europees het verschil maken

ROMANA ABELS en REDACTIE POLITIEK

Denk niet zomaar dat de PVV de verkiezingen gaat winnen. Of dat het CDA ze verliest. Al staan de christendemocraten in de peilingen voor de Europese verkiezingen van morgen op een verlies van twee van de huidige vijf zetels, de werkelijke uitkomst zou voor die partij nog wel eens flink mee kunnen vallen, denken politicologen.

Dat komt door de opkomst. Hoe lager die is, hoe groter de kansen van het CDA. Hun kiezers gaan in ieder geval wel naar de stembus.

Het is een ijzeren wet onder politicologen: hoe ouder de aanhang, hoe meer stemmen. Mensen op leeftijd zien de stembusgang nu eenmaal als een soort burgerplicht, niet iets waar je lichtvaardig over kunt denken. En het CDA kan van twee walletjes eten. Niet alleen zijn de kiezers van die partij relatief oud, ze vallen ook in een tweede categorie: die van de kiezer die uit sterke overtuiging stemt. Ook die gaat veel trouwer stemmen.

Zo goed als een lage opkomst is voor het CDA, zo slecht is die voor de PVV. "Ook bij de PVV zitten mensen die uit volle overtuiging stemmen, maar een ander deel zegt alleen dat ze PVV zal stemmen, zonder daar feitelijk gevolg aan te geven", zegt hoogleraar Kees Aarts van de Universiteit Twente. Mede daardoor is de winst die Geert Wilders verwacht te halen allerminst zeker. In 2009 haalde hij vier zetels, later kwam daar een vijfde - restzetel - bij. De kans dat Wilders' kiezers om welke reden dan ook niet naar het stemhokje gaan, is reëel.

In de laatste peilingen staat D66 aan kop. Maar het is één ding om tegen de opiniepeiler te zeggen wat je gaat stemmen, daadwerkelijk naar de stembus gaan is iets anders. Hoe laag de opkomst morgen zal zijn, weet niemand. Maar dat hij laag zal zijn is zeker, ergens tussen de 30 en 40 procent. Vijf jaar geleden was de opkomst bijna 37 procent, en toen won het CDA.

nederland 8 | de verdieping

Meer over de Europese verkiezingen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden